Fed najavio agresivnije povećanje kamata – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Fed najavio agresivnije povećanje kamata

Federalne rezerve poslale su jasnu poruku da je došao kraj ultra labavoj monetarnoj politici koja je na delu od početka pandemije. Najavili su nekoliko agresivnih poteza koji su iznenadili analitičare.

Kao prvo, Fed je rekao da će ubrzati smanjenje obima mesečnog otkupa obveznica.

Fed će svakog meseca počevši od januara kupovati 60 milijardi dolara obveznica, što je upola manje nego pre smanjenja u novembru i 30 milijardi dolara manje nego što je kupovao u decembru. Fed je smanjivao kupovine za 15 milijardi dolara mesečno u novembru, udvostručio to u decembru, a zatim će dodatno ubrzati smanjenje do 2022. godine, piše tportal.

Nakon što se to završi, u kasnu zimu ili rano proleće, centralna banka očekuje da će početi da podiže kamatne stope, koje su na ovonedeljnom sastanku ostale nepromenjene.

Projekcije objavljene u sredu pokazuju da čelnici Feda očekuju čak tri povećanja stope u 2022., s dva u sledećoj godini i još dva u 2024. godini.

“Ekonomski razvoj i promene u izgledima garantuju ovu evoluciju monetarne politike, koja će nastaviti da pruža odgovarajuću podršku ekonomiji”, rekao je predsedavajući Jerome Powell na svojoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Tags
Back to top button