NBS: Raste inflacija, ali i srpska ekonomija – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Raste inflacija, ali i srpska ekonomija

Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od jedan odsto, dok će stopa inflacije će biti u porastu do sredine naredne godine, saopštio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS). Napominje se da je postignuta stopa rekordne zaposlenosti u Srbiji od 50 odsto, bog dinamičnog privrednog rasta. Posebno se ističu izvozne aktivnosti Srbije, koje će ove godine ostvariti “najviši nivo do sada”.

NBS očekuje usporavanje inflacije od drugog tromesečja 2022. godine, kada bi ona trebalo da se vrati u ciljane granice (na 3,0 ± 1,5%), uz mogućnost da se krajem naredne godine inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona, ako se ima u vidu efekat više baze iz ove godine.

NBS podseća da je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u oktobru iznosila 6,6%, kao i da je tada tri četvrtine međugodišnje inflacije bilo zbog zbog većih cena hrane i energenata, na koje NBS ne može da utiče.

“Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike više utiču, u oktobru je ponovo bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je 2,7% međugodišnje”, tvrde u NBS.

Veći troškovi na domaćem tržištu, kako se objašnjava, posledica su veće cene energenata u svetu, zbnatno većih cena transporta, kao i drugih primarnih proizvoda. Napominje se da u prilog zadržavanja inflacije na očekivanom nivou idu i mere Vlade Srbije kojima su ograničene cene osnovnih životnih namirnica.

Izvršni odbor NBS je posebno istakao snažnu dinamiku rasta domaće ekonomije, koja je u sva tri tromesečja ove godine, kako se navodi “nadmašila očekivanja” i zbog koje je rekordno povećana zaposlenost u Srbiji, na čak 50 odsto.

Dodaje se da je realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju bio 7,7% na međugodišnjem nivou. Povoljna kretanja nastavljaju da beleže i uslužni sektori, koji su prošle godine bili najteže pogođeni pandemijom. Godišnji rast kako se ocenjuje ostvariće svi sektori osim poljoprivrede, koju je pogodila suša.

Izvršni odbor NBS je naglasio da će prioritet domaće monetarne politike biti obezbeđenje stabilnosti cena i finansija, podrška bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, rastu izvoza i povoljnom investicionom ambijentu.

NBS očekuje pad cene nafte i drugih primarnih proizvoda u narednoj godini, kao i stabilizaciju cena. Ubrzanje industrijske proizvodnje, pre svega u Nemačkoj, kako se dodaje, trebalo bi pozitivno da se odrazi na naš izvoz i ekonomsku aktivnost.

Tags
Back to top button