Epl na putu da dostigne vrednost britanskog BDP-a – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Epl na putu da dostigne vrednost britanskog BDP-a

Američka kompanija Epl je na korak da prva u svetu dostigne tržišnu vrednost od 3.000 milijardi, čime bi taj tehnološki div postao vredniji od nemačkog tržišta kapitala ili cele britanske privrede.Ovakav razvoj situacije se dešava nakon samo godinu dana otkako je Epl dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara, pošto je prethodno, 2018. godine, prekoračio magičnu liniju od 1.000 milijardi, izveštava agencija Blumberg.

Akcije kompanije su u sredu zatvorene na Volstritu na nivou od 175,08 dolara. Eplu je potrebno da dostigne cenu od 182,85 dolara po akciji, kako bi stigao do željene tržišne vrednosti od tri biliona dolara, navodi RT.
U dosadašnjem toku godine, akcije Epla su porasle za skoro 30 procenata, nakon silovitog rasta od 80 posto prošle godine. Rivalske kompanije, kao što su Majkrosoft, Amazon, Alfabet i Tesla, zabeležile su povećanje vrednosti između 10 i 70 odsto.

„To je fenomenalno dostignuće koje podvlači neverovatnu dominaciju američkih tehnoloških firmi. Još toliko toga tek treba da ponudi Epl, što vas tera da se zapitate koja je sledeća linija koju će preći i koliko veliki mogu da postanu“, izjavio je za Blumberg Krejg Erlam, viši tržišni analitičar u kompaniji Oanda.

Epl korporacija, sa sedištem u Kaliforniji, na kratko je izgubila titulu najvrednije privatne kompanije na svetu od Majkrosofta ranije ove godine. Pad je usledio nakon izjave generalnog direktora Tima Kuka o poremećaju u lanca snabdevanja zbog pandemije i trenutnim problemima kompanije da se izbori s globalnom nestašicom mikročipova i komponenti za proizvodnju pametnih telefona, laptopova i tableta, preneo je Tanjug.

Sputnik

Tags
Back to top button