Tvrdi da je stvorio bitkoin, a sada je dobio sudski spor; Da li je on “Satoši Nakamoto”? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Tvrdi da je stvorio bitkoin, a sada je dobio sudski spor; Da li je on “Satoši Nakamoto”?

Računarski naučnik Kreg Rajt, koji tvrdi da je izumitelj bitkoina, pobedio je u građanskom procesu protiv kompanije preminulog bivšeg poslovnog partnera, koji je tvrdio da mu duguju polovinu bitkoina vrednog više od 50 milijardi dolara.

Sudska presuda znači da Rajt može zadržati svih 1,1 milion bitkoina, piše Cnet, a prenosi Zimo.

Kompanija Dejvida Klejmana, Rajtovog prijatelja i saradnika koji je preminuo još 2013. godine, tvrdila je na sudu da su njih dvojica zajedno stvorili bitkoin.

Iako Rajt može da zadrži svoju riznicu bitkoina, sud je ipak odlučio da mora da plati 100 miliona dolara odštete za neplaćeno intelektualno vlasništvo kompaniji “W&K informejšn difens risrč”, koju su Klejman i Rajt zajednički osnovali.

Rajt već godinama tvrdi da je upravo on Satoši Nakamoto, što je zapravo pseudonim tajanstvenog tvorca najpopularnije kriptovalute na svetu – bitkoina.

Navedeni 1,1 milion bitkoina su među prvim bitkoinima koji su stečeni kripto rudarenjem, a stručnjaci tvrde da bi neko ko je upleten u bitkoin od početka svakako imao pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi navedena riznica bitkoina, čija se vrednost procenjuje na oko 54 milijarde dolara.

Na suđenju se međutim nije određivalo pitanje Nakamotovog pravog identiteta, a obe strane su tvrdile da je Rajt ili delimično ili potpuno odgovoran za stvaranje bitkoina.

Međutim, Rajt tek mora pristupiti spomenutom digitalnom novčaniku sa 1,1 milionom bitkoina, što bi zapravo bilo praktično i dokaz jednom zauvek da je on zaista Satoši Nakamoto.

Advokati kompanije “W&K informejšn difens risrč” zadovoljni su presudom i odštetom od 100 miliona dolara.

Tags
Back to top button