Nastavlja se isplata 20 evra državne pomoći – Ko će dobiti danas a ko sutra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nastavlja se isplata 20 evra državne pomoći – Ko će dobiti danas a ko sutra

Danas se nastavlja isplata 20 evra državne pomoći na račune građana. Juče je novac isplaćen svim penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i građanima koji izdržavaju zatvorsku kaznu. Danas će novac biti uplaćen na račune 2,3 miliona građana, a sutra na račune preostalih 1,75 miliona prijavljenih građana.

Ko će danas dobiti novac, a ko sutra? Ovaj put ovo pitanje nije rešeno po nekom pravilu kao što je to bio slučaj ranije. Kako saznajemo, isplata neće ići ni po datumu prijave, niti po bankama.

“Činjenica je da će svi građani dobiti novac u dva dana. Zbog toga ovoga puta nismo ni pravili redosled isplate”, rekli su za Blic u Nemanjinoj 11.

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupno 5,8 miliona građana Srbije, dobiće ovu novčanu pomoć u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima, a u cilju ublažavanja posledica pandemije virusa korona.

Ovih 20 evra biće isplaćeno na namenske račune građana u bankama koje su prijavili u prijavi, a u slučaju najstarijih, na račune na koje primaju i penziju. Namenski računi građana po podizanju novca biće automatski ugašeni. Građani koji su promenili banku, mogu da očekuju da će u “staroj” banci dobiti namenski račun na koji će im pomoć biti uplaćena.

Za ovu novčanu pomoć nisu morali da se prijave građani koji su se u maju prijavili za pomoć od 30 plus 30 evra, a koja je prethodno isplaćena. Za 20 evra pomoći nisu morali da se prijavljuju ni penzioneri, niti korisnici socijalne pomoći. Svi ostali punoletni državljani Srbije, koji se nisu ranije prijavili mogli su to da učine od 15. do 30 novembra, i tom prilikom se prijavilo 99.157 građana.

Sa isplatom ovih 20 evra završava se treći krug isplate pomoći građanima.

Od januara novu novčanu pomoć i povišice treba da očekuju i penzioneri i zaposleni u javnom sektoru.

Zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiće povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata što je u proseku oko 7,3 odsto. To povećanje trebalo bi da stupi na snagu od januara 2022. godine, a obuhvatalo bi sve zaposlene u javnom sektoru, njih oko pola miliona.

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara. Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini.

S druge strane, zaposleni u prosveti koji u proseku zarađuju po oko 60.000 dinara mogu da računaju na povišicu od oko 4.200 dinara.

Penzionerima je obećana jednokratna novčana pomoć od 20.000 dinara i ona će biti isplaćena u februaru. Penzioneri treba da očekuju i povišicu od 5 odsto i to povećanje bi trebalo da stupi na snagu od januara.

Tags
Back to top button