Predsednik FED-a: Inflacija će trajati – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Predsednik FED-a: Inflacija će trajati

Predsednik američke centralne banke (Fed) Džerom Pauel ocenio je danas da je došao trenutak da se prestane sa govorom o privremenoj inflaciji u SAD.

Pošto je mesecima govorio da porast cena neće trajati i da je rezultat prolaznih faktora povezanih sa oporavkom, Pauel je ocenio danas pred bankarskim odborom američkog Senata da je “verovatno došao trenutak da se više ne koristi ta reč” i da su “se pojačali rizici za uporniju inflaciju”.

Porast cena u SAD je najviši u poslednjih 30 godina.

Pauel je rekao da nedavni porast slučajeva zaraze delta sojem korona virusa i pojava omikron soja predstavljaju rizik za smanjenje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti i povećavaju rizik od inflacije.

On je rekao da će Federalne rezerve (Fed) razmotriti da ubrzaju postepeno ukidanje svoje politike izuzetno niskih kamatnih stopa da se suprotstavi višoj inflaciji, za koju je priznao da će verovatno trajati dobrim delom i iduće godine.

Ako bi to uradila, centralna banka bi mogla da počne podizanje svoje ključne kratkoročne kamatne stope čak u prvoj polovini iduće godine. Viša kamatna stopa Feda bi značila više troškove zajmova za hipoteke, kreditne kartice i neke poslovne zajmove.

“Ekonomija je vrlo jaka i inflatorni pritisci su visoki. Prema tome po mom mišljenju prikladno je razmatrati završavanje naš otkup obveznica možda nekoliko meseci ranije”, rekao je Pauel ored Bankarskim odborom Senata.

Tags
Back to top button