Globalna ekonomija nakon korone zavisiće od ponude i tražnje – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Globalna ekonomija nakon korone zavisiće od ponude i tražnje

Konsultantska kuća McKinsey&Company je, na osnovu istraživanja hiljadu kompanija, došla do rezultata koji podrazumeva četiri moguća scenarija kada je reč o budućnosti ekonomije nakon izlaska iz krize u koju je korona virus uveo čitav svet, rekao je na Samitu privrednih lidera njen partner Ivan Ostojić.

Dalja kretanja će, prema Ostojićevim rečima, nastaviti zavisno od ponude i tražnje na globalnom nivou – ako bude jakog rasta tražnje koji ne može da isprati ponuda, nastaće period stagnacije.

„Već sad vidimo neke indikatore toga, kao što je rast inflacije, ali se nadamo da su oni privremeni“, naveo je Ostojić prvi scenaio.

Druga moguća verzija prema ovom istraživanju jeste da će svet, ukoliko ne dođe do oporavka ponude i tražnje, doživeti „izgubljenu deceniju“ kao što se desilo u Japanu devedestih.

Ukoliko, pak, ponuda bude povećana, a tražnja smanjena – može doći do perioda za koji bi bio karakterističan nizak rast i podela na dobitnike i gubitnike.

„Većina učesnika istraživanja, međutim, veruje u četvrti scenario – da ćemo imati dekadu jakog rasta, kao što se desilo posle Drugog svetskog rata, sa oporavkom tražnje i ponude“, rekao je Ostojić.

Ostojić je ocenio da je uslov za ostvarivanje ovog, najpovoljnijeg scenarija, povećanje produktivnosti, odnosno ulaganja u ponudu. S druge strane, potrebno je ulagati i u tražnju, a pre svega u radnu snagu i tehnološki razvoj.

Na Samitu prisustvuje oko 450 učesnika i predstavnika kompanija i finansijskih institucija iz Srbije, regiona i Evrope.

Biznis.rs

Tags
Back to top button