U Kazahstanu restrikcije struje zbog rudarenja kriptovaluta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

U Kazahstanu restrikcije struje zbog rudarenja kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta troši ogromnu količinu električne energije, a to izaziva lokalnu energetsku krizu u Kazahstanu.

Financial Times izveštava da je operater električne mreže u ovoj zemlji KEGOC saopštio da će početi da racionalizuje distribuciju struje za 50 registrovanih kriptorudara nakon što je njihov rad navodno pozvao na hitno isključenje u tri elektrane u oktobru. Oni će takođe biti prvi isključeni ako dođe do kvarova na mreži, saopštilo je preduzeće.

Kazahstansko ministarstvo energetike je procenilo da je potražnja za električnom energijom skočila za osam odsto od početka 2021. godine u odnosu na tipičan rast od jedan ili dva odsto. Od oktobra je došlo do nestanka struje u šest regiona u zemlji.

Zvaničnici i posmatrači su vezali prekide struje za sve veći broja neregistrovanih rudara kriptovaluta koji ilegalno proizvode digitalnu imovinu iz svojih domova ili čak iz fabrika.

Aktuelni kineski rat protiv kriptovaluta može biti delimično odgovoran za takvu situaciju. Potražnja za energijom počela je da raste kada su se kompanije koje se bave rudarenjem kriptovalute preselile iz Kine početkom 2021. godine, a ponovo je skočila kada je Kina ovog maja proglasila rudarenje ilegalnim.

Struja je bila relativno jeftina u Kazahstanu, što ga čini utočištem za kompanije koje se nadaju da će ostvariti veći profit na osnovu kripto operacija.

Kazahstan u ovom trenutku pokušava da nadoknadi nestašice struje. Vlasti u ovoj zemlji traže od ruske energetske kompanije da dopune nacionalnu elektroenergetsku mrežu, a registrovanim rudarima će naplaćivati naknadu od jedne tenge (oko 0,0023 dolara) za svaki kilovat-sat počevši od 2022. godine.

Biznis.rs

Tags
Back to top button