Realni rast BDP-a Srbije u trećem kvartalu ove godine 7,7 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Realni rast BDP-a Srbije u trećem kvartalu ove godine 7,7 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2020. iznosio je 7,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2021, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (17 odsto), sektoru građevinarstva (15,8 odsto) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (13,7 odsto).

U drugom kvartalu ove godine je realni rast BDP-a iznosio 13,4 odsto, a u prvom kvartalu 1,2 odsto.

Budžetom Srbije za 2021. godinu prognoziran je rast BDP od šest odsto.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru veća 0,9 odsto nego pre godinu dana

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru ove godine veća je za 0,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U periodu januar – oktobar 2021, industrijska proizvodnja je veća 6,5 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U oktobru je zabeležen ukupni rast u industriji od 1,1 odsto u poređenju sa septembrom, dok je rast prerađivačke industrije bio 2,3 odsto.

Posmatrano po sektorima, u rudarstvu je oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2020. rast bio 39,5 odsto, u prerađivačkoj industriji je pad bio 0,2 odsto, a u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, pad od 10,5 odsto.

Izvoz robe iz Srbije za 10 meseci ove godine veći 27 odsto, a uvoz 23,5 odsto

Izvoz robe iz Srbije za 10 meseci ove godine imao je vrednost od 17,61 milijardu evra, što je rast od 27 odsto u odnosu na isti period 2020, dok je uvoz uvećana za 23,5 odsto, na oko 22,99 milijardi evra, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-oktobar iznosla je oko 40,60 milijardi evra i veća je 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit je iznosio 5,38 milijardi evra, što je povećanje od 13,2 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,6 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,6 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,8 odsto ukupne razmene.

Tags
Back to top button