Inflacija u evrozoni može da podigne pritisak na Evropsku centralnu banku – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Inflacija u evrozoni može da podigne pritisak na Evropsku centralnu banku

Evrozona se trenutno nalazi u najbržoj inflaciju od osnivanja jedinstvene valute krajem 20. veka, kažu ekonomisti.

Potrošačke cene u regionu od 19 zemalja porasle su za 4,5 odsto u novembru, prema srednjoj vrednosti od 40 procena u Bloombergovom istraživanju. Svi oni su prognozirali povećanje od 4,1 odsto u odnosu na prošli mesec što je najbrže od finansijske krize 2008.

U Nemačkoj, najvećoj ekonomiji u regionu, smanjenje troškova života je verovatno čak i veće, sa prosečnom procenom podataka o inflaciji u ponedeljak na 5,5 odsto. Bundesbanka je prošle nedelje upozorila da bi tamošnji rezultat mogao da dostigne čak i blizu šest odsto, piše Bloomberg.

Ovakvi skokovi cena su bez presedana, i odraz su rastućih troškove energije i globalnih uskih grla u snabdevanju, što će doprineti komunikacijskom izazovu Evropske centralne banke, čiji će kreatori poslovne politike uskoro biti suočeni sa velikom odlukom o budućnosti podsticaja. Oni insistiraju da je ovaj nalet inflacije prolazan, dok su osnovni inflatorni pritisci preslabi da bi bili samoodrživi, prenosi Biznis.rs.

„Ne očekujemo da će se to promeniti u proceni Evropske centralne banke o osnovnim pritiscima na cene pre sastanka u decembru“, rekla je ekonomsita Bloomberga Meva Kuzin (Maeva Cousin), u izveštaju u petak nakon pregledanih podataka, i dodala da će osnovni pritisci verovatno ostati stabilniji.

Kretanje inflacije u evrozoni ima različite prognoze, te tako ekonomisti Capital Economics predviđaju da će ona dostići nivo od 4,7 odsto, dok šest prognostičara među kojima je Bank of America prognoziraju nivo inflacije od 4,2 odsto.

Tags
Back to top button