Bajden naredio da se na tržište pusti 50 miliona barela nafte iz rezervi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Bajden naredio da se na tržište pusti 50 miliona barela nafte iz rezervi

Američki predsednik Džon Bajden naredio je da se iz strateških rezervi na tržište pusti 50 miliona barela nafte, u pokušaju da utiče na smanjenje cena energenata.

Ta akcija je usmerena na globalno tržište energenata, ali podjednako i na domaće glasače koji se suočavaju sa znatno uvećanom inflacijom i poskupljenjima svih energenata uoči Dana zahvalnosti i predstojećih praznika.

Cena benzina je uvećana na 3,40 dolara za galon, što je povećanje veće od 50 odsto u odnosu na novembar prošle godine, preneo je AP.

Nafta iz rezervi na tržištu će biti za oko mesec dana, ali stručnjaci ukazuju da je malo verovatno da će to dovesti do smanjenja cene benzina pre masovnih putovanja za božićne i novogodišnje praznike.

U očekivanju odluke američke administracije cene nafte na berzama su prethodnih nekoliko dana neznatno smanjivane, ali je danas, umesto očekivanog daljeg pada, cena uvećana za skoro dva odsto.

„Problem je što svi na tržištu nafte znaju da je to samo privremena mera. Kada se to potroši vratićemo se na staro, ukoliko potražnja i dalje buda veća od ponude, kao što je sada slučaj“, rekao je potpredsednik Ristad enerdžija Klaudio Galimberti.

Akciju američke administracije podržala je Indija, koja je saopštila da će iz rezervi izneti na tržište pet miliona barela nafte. Velika Britanija će iz svojih rezervi osloboditi milion i po barela, a sa još nepreciziranim količinama pridružiće im se i Japan i Južna Koreja.

To bi, međutim, moglo da izazove protivreakciju naftaša iz Persijskog zaliva, pre svega Saudijsjke Arabije, kao i Rusije, koji su jasno stavili do znanja da će kontrolisati količine koje se iznose na tržište kako bi se održale sadašnje visoke cene nafte.

Republikanci žestoko kritikuju Bajdenovu administraciju zbog činjenice da je u oktobro zabeležena najveća inflacija u poslednjih 30 godina. Potrošačke cene su prošlog meseca na godišnjem nivou uvećane za 6,2 odsto, što je najveća inflacija od 1990. godine.

Tags
Back to top button