I u pandemiji smanjenje loših kredita – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

I u pandemiji smanjenje loših kredita

Problematični krediti (NPL) u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope u prvom polugodištu iznosili su 3,2 odsto, što je ispod granice od pet odsto koju je Evropsko bankarsko telo ocenilo kao visoko, pokazao je poslednji izveštaj Bečke inicijative.

U poslednjihj 12 meseci, u odnosu na kraj juna 2020. godine NPL-ovi su smanjeni za 7,8 odsto. Procentualno najveće smanjenje zabeležili su Mađarska (28 odsto), S. Makedonija (23 odsto) i Estonija (22 odsto), a apsolutno najveće smanjenje loših kredita bilo je u Poljskoj, za dve milijarde evra.

Dobri rezultati pripisuju se merama pomoći bankama i privredi, a posebno moratorijumima na otplatu kredita koje su skoro sve zemlje donele kao i garantnim šemama. Ipak, sve te mere ističu uskoro i upozoravaju u Bečkoj inicijativi efekti krize tek mogu da nastupe.

Među 17 zemalja regiona koje obuhvata Bečka inicijativa na kraju juna najveći udeo NPL u kreditima imali su Albanija (7,1 odsto) i Hrvatska (6,9 odsto). Srbija je na nivou od 3,5 odsto, a najmnji udeo loših kredita imali su Estonija sa 0,3 odsto i Mađarska sa 0,8 odsto.

Bečka inicijativa je organizacija osnovana 2009. godine u pokušaju da obezbedi finansijsku stabilnost u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, a Bečka inicijativa 2 je nastala 2011. nakon finansijske krize u EU 2011. godine.

Osnovali su je Evopska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj, Svetska banka, MMF i Evropska investiciona banka.

Tags
Back to top button