Google kažnjen sa 2,42 milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Google kažnjen sa 2,42 milijarde evra

Kompanija Google izgubila je žalbu na evropsku antimonopolsku odluku o kazni u iznosu 2,42 milijarde evra, kojom je presuđeno da je američki tehnološki gigant zloupotrebio položaj na štetu rivala. Sud pravde EU u Luksemburgu odbacio je u sredu pravni prigovor kompanije na odluku Evropske komisije iz 2017. godine.

Ova presuda, na koju će verovatno biti uložena žalba, prva je odluka evropskih sudova u vezi sa antimonopolskim slučajem protiv kompanije Google, prenosi Financial Times. Google je saopštio da se presuda odnosi na „veoma konkretan skup činjenica“ i da je izvršio prilagođavanja u skladu sa odlukom EK iz 2017. godine.

Komisija je kaznila Google nakon sedmogodišnje istrage, kada je zaključila da je kompanija zloupotrebila svoju dominaciju u pretrazi dajući „nezakonito“ prednost sopstvenoj usluzi online kupovine. EK je ocenila da je Google uskratio drugim kompanijama pravo da se takmiče. Google je odbacio ovu ocenu kao netačnu.

Tužbu protiv Googla podnela je Šivon Raf (Shivaun Raff) suosnivačica sada nepostojećeg pretraživača Foundem. Raf je pozdravila odluku suda, ali je istakla da ona ne poništava značajnu štetu za potrošače i antikonkurentnost uzrokovanu duže od jedne decenije „podmuklih praksi manipulacije pretraga“ Googla.

Google takođe osporava još dva kazne od više milijardi evra zbog navodnog antikonkurentskog ponašanja. Kompanija je optužena da je zloupotrebila svoju dominaciju u operativnom sistemu Android i navodno primoravala korisnike da pređu na njene usluge. Google je kažnjen sa 1,5 milijardi evra zbog blokiranja konkurencije na tržištu online oglasa.

Biznis.rs

Tags
Back to top button