Oktobar u znaku kriptovaluta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Oktobar u znaku kriptovaluta

Kriptovalute su obeležile oktobar, a bitcoin je dotakao nove rekorde. Oktobar nije bio samo obeležen novim rekordima bezanskih indeksa, već ga je još više obeležio bitcoin.

Najpopularnija kriptovaluta ušla je u mesec na nivoima ispod 44.000 dolara, a sinoć je vredila dobrih 61.000 dolara. Reč je o rastu od gotovo 40%, koji bi bio i veći da rekord (20. oktobra BTC je dostigao 67 hiljada dolara) nije pratila korekcija naniže.

Kripto tržište raduje se novim rekordima, ponajviše zbog početka kotacije ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy (koji trguje terminskim ugovorima na bitcoin) na najvećoj svetskoj berzi u New Yorku (NYSE). ETF nudi ulagačima koji ne žele otvoriti svoje račune u kriptovalutama izloženost bitcoinima ili terminima kojima se trguje na čikaškoj merkantilnoj berzi CME.

Druga najveća kriptovaluta, ether, takođe je doživela visok (gotovo 50%) rast u oktobru, dostigavši rekordnih 4.455 dolara u petak. U sredu je ethereum mreža dobila nadogradnju pod nazivom Altair, što je još jedan važan korak za konačno pokretanje ethereum 2.0 mreže, koja će se (verovatno sledeće godine) temeljiti na Pow mehanizumu (Proof-of-Work) umesto na PoW mehanizmu (Pr), što znači da će korisnici potvrditi transakcije prema broju kovanica koje poseduju.

Trenutno transakcije potvrđuju rudari koji se (baš kao u lancu bitcoina) takmiče ko će prvi rišiti složene matematičke kriptografske jednačine, što, međutim, izaziva poprilične kritike zbog velike potrošnje energije. Prelazak s PoW modela na PoS smanjio bi otisak na okolinu za čak 99 posto!

Izvor: SEEbiz.eu

Tags
Back to top button