Srbija sačuvala ekonomsku stabilnost u uslovima globalne krize – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija sačuvala ekonomsku stabilnost u uslovima globalne krize

Srbija je odlučno i brzo reagovala i sačuvala ekonomsku stabilnost u uslovima nezabeležene globalne krize izazvane pandemijom Covid-19 i to je najveći uspeh Vlade Srbije u proteklih godinu dana, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je u Skupštini Srbije, u delu sednice na kojoj su članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika, rekao da su u najtežim i nikad izazovnijim uslovima Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić definisali dva prioriteta – brigu za zdravlje nacije i brigu za očuvanje ekonomije, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je, kada je počela kriza izazvana korona virusom Srbija bila prva u svetu koja je obezbedila dovoljan broj respiratora, lekova, opreme, kao i da je, kada se pojavila vakcina, omogućila građanima da biraju između četiri vakcine.

“Izgradili smo tri covid bolnice, učinili smo sve da sačuvamo zdravlje i živote građama. Srbija nikada nije tako brzo reagovala i izgradila potrebne kapacitete koji su spasili hiljade života“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje poslanika SPP-USS Samira Tandira o rezultatima vlade u proteklih godinu dana.

Mali je podsetio da Srbija gradi prvu fabriku vakcina u regionu i da će od marta biti prva zemlja u regionu koja proizvodi vakcine što , kako je rekao, govori o ozbiljnosti države u rešavanju problema sa pandemijom.

Kada je u pitanju ekonomija, Mali je rekao da je Vlada Srbije odlučno i brzo reagovala na pandemiju i da je sačuvala radna mesta, proizvodne kapacitete i izbegla “crne scenarije“ sa kojima su se suočile mnoge zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država gde su , kako kaže, zatvarane fabrike, a desetine hiljade ljudi ostali bez posla.

Podsetio je da je država prvim, drugim i trećim paketom pomoći, u iznosu od više od osam milijardi evra, podržala privredu i građane, kao i da je rebalansom budžeta predviđena isplata 20 evra u decembru svim punoletnim građanima.

Naveo je da je u ovoj godini stopa rasta BDP iznosi više od sedam odsto i da će Srbija, kada se uzmu u obzir rezultati iz prošle i ove godine, biti pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi što se, kaže, skoro nije desilo.

Naveo je da je Srbija prošla kroz teške reforme fiskalne konsolidacije koje su, istako je, dovele do toga da četiri godine zaredom imamo suficit u budžetu i zdrave javne finansije.

Mali je rekao da će do kraja ove godine udeo javnog duga u BDP biti 58,2 odsto, a da će za sledeću godinu biti projektovan na 55,5 odsto.

Istakao je da i kurs stabilan u poslednjih sedam godina i da je zahvaljujući stabilnim finansijama vlada u januaru ove godine donela odluku da poveća penzije za 5,9 odsto, a plate za pet odsto.

Takođe, podsetio je da u septembru postignut dogovor da se minimalna zarada poveća za 9,4 odsto od januara 2022. godine i da iznosi 35.000 dinara.

Mali je kazao i da se u Srbiji izgrađeni brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica Surčin-Beograd, autoput Niš-Merdare, kao i da će uskoro početi izgradnja Dunavske magistrale, od Požarevca ka Golupcu, kao i autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad.

Tags
Back to top button