Rekordna nagrada zviždaču za dojavu u vezi kamatnih stopa banaka – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Rekordna nagrada zviždaču za dojavu u vezi kamatnih stopa banaka

Američka Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC) objavila je da je zviždaču isplatila nagradu od gotovo 200 miliona dolara za informacije u slučaju povezanom s manipulacijom ključnim referentnim kamatnim stopama.

Nije saopšteno ime nagrađenog zviždača ni pojedinosti o slučaju ali ni tačan iznos nagrade.

Advokatska kancelarija Kirby McInerney LLP saopštila je da je njenom klijentu dodeljena rekordna nagrada nakon što je 2012. dao informacije i dokumente koji su bili katalizator u istrazi CFTC-a i stranog regulatora o manipulaciji referentnim kamatnim stopama.

Regulatori širom sveta izrekli su u proteklih deset godina milijarde dolara novčanih kazni i pokrenuli niz kaznenih postupaka protiv banaka i trgovaca, optužujući ih da su se udruživali kako bi manipulisali referentnim kamatnim stopama.

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, kamatnom stopom za međubankarske pozajmice na londonskom tržištu, napominje Reuters.

Zastupnici američkog Kongresa nedavno su zakonski poduprli CFTC-ov program za zviždače. Wall Street Journal je javio u maju da bi mogao biti ugašen zbog očekivane isplate 2,5 milijardi dolara bivšem izvršnom direktoru Deutsche Banka u vezi s nagodbom u slučaju libor.

Tags
Back to top button