Fabrika IMT na prodaju – Oglašena po ceni od 70,7 miliona evra, na njenom mestu u planu izgradnja stambenog bloka – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Fabrika IMT na prodaju – Oglašena po ceni od 70,7 miliona evra, na njenom mestu u planu izgradnja stambenog bloka

Stečajni upravnik Industrije mašina i traktora (IMT) oglasio je prodaju imovine dužnika metordom javnog nadmetanja. Za 8,3 milijarde dinara (70,7 mil EUR) ponuđen je poslovni kompleks u Zemunskoj ulici na Novom Beogradu.

Deo kompleksa koji je na prodaju čini 25 uknjiženih objekata, sa upotrebnom dozvolom, kao i 30 uknjiženih objekata bez odobrenja za gradnju. Takođe, na prodaju su i 22 vanknjižna objekta, prenosi eKapija.

Javno nadmetanje biće održano 22. novembra 2021. godine.

Na području koje je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT) na Novom Beogradu u planu je da bude izgrađen novi stambeno-poslovni kompleks. Kako je predviđeno nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, i to njegovom prvom fazom, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, na oko 47,8 ha površine planirana je izgradnja više od 5.000 stanova, više predškolksih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000 m2 BRGP komercijalnih sadržaja.

Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Airport City, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu, piše eKapija.

“Cilj izrade plana je definisanje namene površina i pravila uređenja i građenja na prostoru bivših fabrika IMT i FMO, kroz sagledavanje prostornih mogućnosti predmetne lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, tako da se optimalno iskoriste potencijali ovog prostora i omogući efikasno i održivo korišćenje gradskog građevinskog zemljišta”, navodi se u planu.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8 ha, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova. Planom je predviđeno da se BRGP stanovanja sa sadašnjih 6.400 m2 poveća na čak 153.200 m2, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 m2.

Planirane su tri lokacije za objekte predškolskih ustanova maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri depandansa predškolskih ustanova. Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece. Planiran je smeštaj učenika osnovno-školskog uzrasta u okviru dva planirana objekta osnovnih škola i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

Tags
Back to top button