Projekcije svetskih stručnjaka o kretanju cena “digitalnog zlata” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Projekcije svetskih stručnjaka o kretanju cena “digitalnog zlata”

Pre par dana je održana konferencija na kojoj je preko 50 stručnjaka za kriptovalute iznelo više nego zanimljive procene rasta vrednosti najpoznatije kriptovalute na svetu.

Naime, bitkoin je kroz čitav oktobar rastao astronomski, ponajviše zbog očekivanja investitora vezanih za prve fjučrse na američkoj berzi, i zbog straha od inflatornih kretanja.

Cena bitkoina je samo u poslednjih mesec dana porasla za oko 40 odsto, i ranije ove nedelje je postavio novi rekord 67.000 dolara, što je 2.000 dolara više nego u aprilu, piše Forbs.

Prema spekulacijama eksperata na panel diskusiji, koju je organizovao sajt Finder, vrednost “digitalnog zlata” će nastaviti da raste. Njihovo mišljenje je da će do kraja 2021. cena jednog bitkoina biti oko 80.000 dolara, do kraja 2025. cena će mu se kretati oko 250.000 dolara, a do 2030. godine, što zvuči potpuno neverovatno, oni očekuju da će cena skočiti na 5 miliona dolara.

“Kako bitkoin bude nastavio da raste i po pitanju crednosti, upotrebljivosti i poverenja sve više će se ponašati kao čuvar vrednosti nalik zlatu”, rekao je na diskusiji osnivač kompanije za kripto-bankomate Koinflip, Daniel Polotski, koji veruje da će bitkoin do kraja ove godine vredeti oko 80.000 dolara.

“U jednom trenutku bitkoin će skinuti sa trona zlato, kao najbolji čuvar vrednosti, nadam se da će to biti do kraja ove decenije”, dodaje Polotski.

“Ponašanje učesnika na tržištu je drugačije ove godine”, rekao je Gunar Jaerv, direktor First Digital Trusta, koji predviđa da će do kraja godine bitkoin vredeti oko 70.000 dolara.

On je dodao da se interesovanje velikih finansijskih sistema, inovacije i infrastruktura, što su ključni delovi puzle, polako dolaze na svoje mesto.

Sa druge strane, nisu svi u toj meri optimistični. Predavač na Univerzitetu u Kanberi, Džon Havkins, ističe da je vreme da se bitkoin proda, da je reč o spekulativnom balonu koji će kad tad da pukne.

“Kolaps cene bitkoina može da rezultira razočarenjem u sve kriptovalute (iz čega mogu da budu izuzete “stabilni novčići” vezani za neku valutu) jer digitalne valute centralne banke pokazuju da su budućnost e-valute, ili bi to moglo biti samo zato što se Itirijum smatra boljom kriptovalutom”, kaže Havkins.

Važno je pomenuti i da je pre manje od nedelju dana, generalni direktor jedne od najvećih kripto-menjačnica u svetu Bajnensa putem svog tvitera upozorio na oštro kretanje cena kriptovaluta u predstojećem periodu.

“Očekujte veliku volatilnost na kriptotržištu u narednim mesecima”, napisao je Čangpeng Žao.

Tags
Back to top button