Uzletele akcije DWAC-a 270% zbog Trampove društvene mreže – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Uzletele akcije DWAC-a 270% zbog Trampove društvene mreže

Akcije korporacije Didžital World Akvizišen (DWAC) skočile su za fascinantnih 270 posto, nakon vesti o spajanju s firmom Donalda Trampa radi pokretanja planirane društvene mreže bivšeg američkog predsednika.

DWAC-ove akcije su na trgovanju u četvrtak rano popodne, čiji je obim bio izuzetno masivan, porasle za čak 270 procenata na 37,50 dolara po akciji, nakon što je trgovanje više puta obustavljano zbog volatilnosti, izveštava CNBC.

Akcija DWAC-a je bila jedina kojom se najaktivnije trgovalo na platformi Fideliti, a bila je i ubedljivo najtrgovanije na objedinjenoj traci listinga Njujorške berze i Nasdaka.

Narudžbine za kupovinu akcija DWAC-a, tzv. kompanije namenjene za specijalnu akviziciju koja je osnovane da prikupi kapital na javnim tržištima za kupovinu konkretne privatne firme, nadmašile su ponudu za skoro tri puta na Fideliti platformi.

Do podneva je više od 260 miliona akcija DWAC-a promenilo vlasnika, prema podacima FactSeta.

Trampova nova kompanija, “Tramp Media & Tehnolodži Grupa”, saopštila je u sredu uveče da je sa DWAC-om „zaključila definitivni sporazum o spajanju, obezbeđujući poslovnu kombinaciju koja će rezultirati time da Tramp Media & Tehnolodži Grupa bude listirana na berzi, što podleže odobrenju regulatora i akcionara”.

Tramp je takođe naveo da će pokrenuti platformu pod nazivom „društvena ISTINA”, koja će se, kako kaže, „suprotstaviti tiraniji velikih tehnoloških kompanija”.

CNBC podseća da su giganti u oblasti društvenih medija Tviter i Fejsbuk ukinuli Trampov nalog na svojim platformama početkom ove godine, nakon što ga je masa njegovih pristalica optužila za podsticanje nereda na Kapitolu 6. januara.

DWAC je osnovan krajem 2020. godine, ubrzo nakon što je Tramp izgubio na izborima od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

CNBC takođe napominje da je DWAC bio danas među 10 najpopularnijih imena na platformi Redit u odeljku “VolStritOpklade” (WallStreetBets), što bi mogao da bude znak da su mali investitori, koji su aktivni na toj platformi, podstakli skok akcija DWAC-a.

Planirano spajanje vrednuje Trampovu firmu na početnih 875 miliona dolara, uz potencijalnu dodatnu zaradu od 825 miliona dolara od prodaje dodatnih akcija, čime bi kumulativna vrednost iznosila do 1,7 milijardi dolara u zavisnosti od učinka cene akcija posle spajanja s DWAC-om.

Tags
Back to top button