Mask bi mogao da uđe u istoriju – kao prvi bilioner na svetu – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Mask bi mogao da uđe u istoriju – kao prvi bilioner na svetu

Ilon Musk, glavni direktor Tesle, mogao bi da postane prvi bilioner na svetu zahvaljujući svojoj kompaniji Spejs-Iks smatra analitičar Morgana Stenlija.

Mask je već najbogatiji čovek na svetu sa imovinom vrednom 241 milijardi dolara.

Većinu toga duguje svojoj kompaniji Tesla koja proizvodi električne automobile, ali zahvaljujući usponu Spejs-Iks-a u istraživanju svemira i svemirskog turizma, samo je pitanje vremena kada će postati prvi svetski bilioner, prenosi Večernji list.

Analitičar finansijske korporacije Morgan Stenli, Adam Džouns, rekao je da od samog svog početka 2002. godine, Spejs-Iks pomera granice i rokove mogućeg, kada je reč o raketama, lansirnim vozilima i infrastrukturi.

“Ne jedan klijent kaže da ako Ilon Mask postane prvi bilioner… to neće biti zbog Tesle. Drugi kažu da bi Spejs-Iks da postane najvrednija kompanija na svetu, u bilo kom industrijskom sektoru”, navodi Džouns u svojoj analizi “SpaceX Escape Velocity… Who Can Catch Them?”.

Spejs-Iks je preobrazio način na koji svet gleda na istraživanja svemira. Letovi u svemir, koji su do sada bili retkost i za koje se trebalo dugo pripremati i imati puno sreće, postali su još jedna razonoda za bogate i uticajne u poslednjih nekoliko meseci. To je velikim delom zasluga upravo Spejs-Iks-a jer je ta kompanija prva došla na ideju raketa koje se mogu koristiti više puta.

Takve rakete sada su gotovo postale stvarnost, pa su troškovi letova u svemir značajno manji, unutar okvira budžeta najbogatijih.

Džouns smatra da Spejs-Iks može biti predvodnik u mnogim nišama, bilo da je reč o svemirskoj infrastrukturi, istraživanjima dalekog svemira ili posmatranju Zemlje.

Projekat satelitskog interneta Starlink biće takođe ključan za rast kompanije.

Džouns procenjuje da Spejs-Iks vredi 200 milijardi dolara. Mask je vlasnik 48 odsto kompanije.

b92

Tags
Back to top button