“Povećana projekcija privrednog rasta Srbije na 6,5 odsto” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

“Povećana projekcija privrednog rasta Srbije na 6,5 odsto”

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je juče sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda tokom kojeg je šef Misije Jan Kes Martejn istakao da je MMF povećao projekciju privrednog rasta za Srbiju za ovu godinu sa šest, na 6,5 odsto.

Projekcija rasta BDP za narednu godinu je 4,5 odsto, rekao je Martejn i ocenio da se srpska privreda zbog krize izazvane panemijom korona virusa oporavlja dobrom dinamikom, a da su ekonomski rezultati bolji od očekivanih.

Predsednica vlade je ocenila kao pozitivan izveštaj koji je juče objavila Evropska komisija o Srbiji i naglasila da je u oblasti vladavine prava napravljen napredak, prvi put posle pet godina, da je Srbija na dobrom putu, ali da i dalje ima dosta toga što je potrebno da se uradi.

U narednim danima biće dostavljen Izveštaj o napretku postignutog u primeni nerešenih preporuka Grupi država za borbu protiv korupcije (GREKO), rekla je Brnabić i dodala da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje o nacrtu akta o promeni Ustava, da se ubrazano radi na reformi pravosuđa, kao i da se smanjuje broj zaostalih predmeta u sudovima.

Premijerka je navela da je u Srbiji dve doze vakcine primilo 52,5 odsto građana i da je neophodno da se poveća stopa vakcinacije kako bi se zdravstvena situacija stabilizovala.

Na stolu su bile i teme o budžetu za narednu godinu i reforma Poreske uprave, kao i sutuacija u energetici. Premijerka je istakla da je važno što je Srbija sačuvala svoje rezerve gasa i da postoji energetska sigurnost, a da je naša zemlja u tom smislu u boljoj situaciji od mnogih zemalja u Evropi i svetu.

MMF je prethodne sedmice započeo prvu reviziju novog savetodavnog aranžmana Instrument za koordinaciju politika koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali.

Tags
Back to top button