Akcije uzletele jer je – otputovao u Evropu? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Akcije uzletele jer je – otputovao u Evropu?

Akcije Alibabe listirane na berzi u Hong Kongu skočile su danas za čak 9 posto.

Do toga je došlo posle izveštaja da je osnivač ovog tehnološkog diva Džek Ma otputovao u Evropu i posle vesti o novom čipu za povećanje kapaciteta računarstva u oblaku ove kompanije.

Tokom trgovačkog dana akcije Alibabe su se delimično spustile, ali su ipak zaključene u plusu od 6,6 procenata, izveštava CNBC.

Hongkonški časopis Ist Vik (East Week) objavio je juče, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Ma tokom vikenda otputovao u Španiju sa prijateljima milijarderima i poslovnim partnerima na jedrenje.

Kineski dnevni list Saut Čajna Morning Post, koji je u vlasništvu Alibabe, kasnije je objavio tekst u kojem navodi da je Ma u Španiji na studijskom putovanju koji se tiče pitanja životne sredine u oblasti poljoprivrede i tehnologije.

U Alibabi nisu odmah bili dostupni za komentar, dodaje CNBC i podseća da se u medijima intenzivno spekulisalo o tome gde se Ma nalazi nakon što se u oktobru prošle godine “izgubio” vidokruga javnosti posle govora u kojem je kritikovao kineske finansijske regulatore.

Američka televizijska stanica napominje da su u januaru ove godine, kada se Džek Ma prvi put pojavio nakon oktobarskog govora., Alibabine akcije takođe skočile tog dana.

Današnjem rastu cena akcija Alibabe doprinela je i vest, objavljena u utorak, da je kompanija lansirala novi čip za servere u nastojanju da poveća svoje mogućnosti računarstva u oblaku.

Računarstvo u oblaku se smatra ključnim segmentom budućeg rasta Alibabe, a trenutno učestvuje sa 8, procenata u ukupnim prihodima kompanije.

Kineski div u e-trgovini je saopštio danas da planira da sledeće godine otvori nove data centre u Južnoj Koreji i na Tajlandu kako bi nastavio širenje svog “klaud biznisa” u inostranstvu.

Tags
Back to top button