Šefica MMF-a izazvala skandal: Pred smenom jer “favorizuje Kineze” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Šefica MMF-a izazvala skandal: Pred smenom jer “favorizuje Kineze”

Šefica MMF-a Kristalina Georgijeva na sve načine pokušava da preživi skandal.

On je izbio nakon tzv. WilmerHale izveštaja zbog kojeg je Svetska banka ukinula Duing biznis izveštaj u kom su zemlje rangirane prema uslovima poslovanja.

WilmerHale izveštaj doneo je, između ostalog, zaključak da je Georgijeva kao nekadašnja članica Svetske banke pritiskala kreatore Duing biznisa da favorizuju pojedine zemlje te je tako navodno tražila poboljšanje pozicije Kine na lestvici, prenosi Jutarnji list.

S obzirom da je SB ukinula svoju najuticajniju publikaciju koju je izdavala 17 godina, činilo se da su nalazi WilmerHale izveštaja neupitni te je preostalo samo pitanje može li Georgijeva nakon Svetske banke da nastavi da vodi drugu važnu svetsku finansijsku instituciju – Međunarodni monetarni fond (MMF).

Naime, Duing biznis bio je ogroman i vrlo skup projekat koji je uključivao 12.500 eksperata kako bi se prikupili podaci u 190 zemalja o pravilima i uslovim svakodnevnog poslovanja sa snažnim uticajem na niz država, te je jasno da se takav poduhvat ne ukida bez vrlo uverljivih argumenata. Pogotovo jer su pojedine vlade uvele praćenje napretka na Duing biznis lestvicama u svoje nacionalne programe. No, sada se bivša šefica Svetske banke i sadašnja šefica MMF-a žestoko brani i napada WilmerHale da su doneli zaključke na temelju neproverenih informacija.

U četvrtak je održan sastanak izvršnog odbora MMF-a na kojem su ispitivali Georgijevu o optužbama iz WilmerHale izveštaja da je veštački podigla Kinu na Duing biznis lestvici, ali su se na kraju razišli bez zaključka te poručili kako još moraju da razgovaraju o ulozi šefice MMF-a u kreiranju Duing biznis lestvice.

Konačni zaključak o postupanju Georgijeve biće donesen u petak, neposredno pred uobičajeni godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke koji okuplja ministre finansija i centralne bankare u Vašingtonu.

U spornom „Duing biznis 2018“ izveštaju Kina je je pomaknuta za sedam mesta prema gore nakon promene metodologije.

Tags
Back to top button