Greškom ljudima podelili tokene od 90 miliona $: “Molim vas, vratite, prijavićemo poreskoj” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Greškom ljudima podelili tokene od 90 miliona $: “Molim vas, vratite, prijavićemo poreskoj”

Greška u trgovini kriptovalutama učinila je neke korisnike bogatijim za ukupno nekoliko desetina miliona dolara, piše CBS News.

Istovremeno, pretnje osnivača trgovine pokrenule su raspravu o pravilima vezanima uz digitalni novac u tom svetu bez pravog autoriteta, prenosi Jutarnji list.

Compound, popularna platforma za kriptovalute, prošle nedelje je obavila ono što je trebalo da bude rutinsko ažuriranje kôda koji upravlja transakcijama korisnika. Međutim, ažuriranje je imalo grešku zbog koje su zabunom na račune nekih korisnika poslani kriptotokeni u vrednosti i do 89 miliona dolara.

Compound Labs primijetio je kasno u sredu „neobičnu aktivnost“, ali u tom trenutku tokeni su već bili distribuirani bez nekog jednostavnog načina da ih se vrati.

Osnivač firme, Robert Lešner, brzo se oglasio na Tviteru kako bi zamolio korisnike Compounda da vrate neočekivano iznenađenje pritom se koristeći uveravanjima, pohvalama, ali i pretnjama svakome ko slučajno poslate tokene ne vrati.

Kao prvo, Lešner je rekao da korisnici mogu da zadrže 10 posto sredstava kao bonus, ali je zapretio da će otkriti identitet svih onih koji novac ne budu vratili.

„Ako ste slučajno primili veliku količinu COMP-a zbog greške u protokolu: vratite je“, napisao je na Tviteru navodeći ID računa. Dodao je da će se to u protivnom prijaviti kao prihod poreskoj upravi te da će podaci korisnika biti otkriveni.

Doxing – ili javno otkrivanje privatnih informacija, poput imena i kućne adrese osobe – smatra se masovnim kršenjem protokola u svetu kriptovaluta, u kojem korisnici cene privatnost i nepostojanje nekog centralnog kontrolnog tela.

Lešner se kasnije ogradio od svojih izjava, kazavši da je tvit napisao bez razmišljanja i poručio korisnicima da ceni njihovo „ismejavanje i podršku“.

Tags
Back to top button