MMF smanjuje prognozu globalnog rasta zbog rastućih rizika – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

MMF smanjuje prognozu globalnog rasta zbog rastućih rizika

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjiće svoje predviđanje za globalni rast za ovu godinu zbog rizika od inflacije, dugova i neujednačenog rasta među zemljama zavisno od raspoloživosti kovid vakcina, rekla je danas generalna direktora MMF-a Kristina Georgijeva.

Georgijeva je rekla da će cilj predstojećih godišnjih sastanaka MMF-a i sestrinske finansijske organizacije Svetske banke, biti da se koordinisano razmotre rastući rizici da bi se poboljšali izgledi svetske privrede.

MMF je u svojoj svetskoj ekonomskoj prognozi u julu predvideo oporavak svetske privrede od šest odsto, što bi predstavljalo dramatičan skok u odnosu na pad globalne privrede od 3,2 odsto u pandemijskoj 2000. godini, rekla je Georgijeva, prenosi Beta.

Ali sada je prognoza MMF-a malo manje optimistična posle skoka slučajeva kovida zbog delta varijante preko leta u mnogim delovima sveta i veće inflaciji od očekivane, uz problem sa globalnim lancima snabdevanja.

„Rizici i prepreke ujednačenom globalnom oporavku su postali još izraženiji”, rekla je Georgijeva u virtualnom obraćanju na Bokoni univerzitetu u Milanu.

Najavila je da će podatke o smanjenim ekonomskim prognozama MMF objaviti idućeg utorka.

Rekla je da postoji opasnost da bi veća inflacija od očekivane mogla da navede centralne banke da podignu kamatne stope i time još više povuku privredni rast na dole.

Porast cena hrane je posebno zabrinjavajući, rekla je ona i ukazala da su globalne cene hrane porasle 30 odsto tokom protekle godine, dok više cene energije takođe vrše pritisak na domaćinstva.

Tags
Back to top button