Pet miliona dolara za pomoć startapima – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJESVE VESTI

Pet miliona dolara za pomoć startapima

Jednorog je mitsko stvorenje magičnih osobina, ali u biznisu to je naziv za start ap čija vrednost prevazilazi milijardu dolara. U biznisu jednorozi nisu tako retki kao u mitovima, posebno u razvijenim zemljama, ali Srbija još uvek čeka svog prvog. Poslednjih godina razvoj IT sektora u Srbiji iznedrio je nekoliko vrhunskih kompanija, igrača čak i na svetskom nivou, ali da bi to postala masovna pojava očigledno je početnicima potrebna pomoć.

Na takvu pomoć startapi će u naredne tri godine moći da računaju u okviru projekta Startech koji će sprovoditi NALED, a čiji donator je američka kompanija Filip Moris, jedan od najvećih investitora u Srbiji i skoro dve decenije vlasnik nekadašnje Duvanske industrije Niš.

Projekat je vredan pet miliona dolara, od kojih se oko tri i po miliona izdvaja za neposrednu finansijsku podršku domaćim preduzećima kroz grantove i podršku putem poslovnog savetovanja, dok su preostala sredstva usmerena na poboljšanje regulatornog okvira i promociju inovacija, inovatora i Srbije kao investicione destinacije.

Programom je predviđeno da 100 kompanija dobije finansijsku pomoć, a pored toga i vaučere za oko 3.000 sati podrške konsultanata za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta i primenu novih tehnologija.

Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za jugoistočnu Evropu i međunarodnih poslova za Istočnu Evropu u kompaniji Filip Moris kaže za Danas da podržava inovacije, hrabre i održive ideje koje mogu doprineti razvoju lokalne zajednice i dodatno stimulisati preduzetništvo u Srbiji.

“Pet miliona dolara za pomoć startapima 2Kao multinacionalna kompanija koja i sama prolazi kroz sistemski proces transformacije poslovanja i procesa rada, verujemo da možemo podeliti primer dobre prakse i kroz konkretan program, kao što je projekat StarTech, podržati biznis ideje koje imaju potencijal da zažive na tržištu. Ovo je godina našeg „punoletstva“ poslovanja u Srbiji tokom kojeg smo do sada preko 17 miliona dolara opredelili za donacije kroz različite inicijative, konkurse i programe. StarTech je pokrenut ove godine sa vizijom da traje ukupno tri, tokom kojih ćemo podržati inovativna rešenja i digitalnu transformaciju za ukupno sto preduzeća i projektnih timova”, ističe Miletić.

Prema njegovim rečima, inovacije su presudne ne samo za rast nego i opstanak svakog biznisa u savremenom poslovanju.

“Svedočili smo u ne tako davnoj prošlosti kako su i svetski giganti propustili svoju šansu da se digitalizuju, a njihov tržišni udeo brzo su zauzeli agilniji “igrači”. U lokalnoj tržišnoj utakmici cilj je da svi igrači budu pobednici, jer se zalažemo za kvalitetan poslovni ambijent, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mesta, ali najvažnije–za razvoj preduzetništva. StarTech nije prvi projekat ovog tipa u Srbiji ali jeste najveći do sada i želja nam je da zajedno vidimo još takvih primera kako veliki podržavaju male biznise da pronađu svoje mesto na tržištu”, ocenjuje on. dodajući da su inovacije u duvanskoj industriji koje zagovara kompanija Filip Moris dobar primer da je inovacija moguća i neophodna u svakoj industriji, pa i duvanskoj koja je praktično do juče percipirana kao tradicionalna.

Prvi od tri konkursa su već raspisana i tokom ove godine prispelo je 230 prijava, mahom za pomoć u izvozu, a oko milion dolara biće podeljeno za 30 izabranih projekata.

Danas

Tags
Back to top button