El Salvador rudari prvi bitcoin energijom iz vulkana – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

El Salvador rudari prvi bitcoin energijom iz vulkana

El Salvador je službeno iskopao mali deo svog prvog bitcoina koristeći snagu vulkana, objavio je predsednik Nayib Bukele mesec dana nakon što je njegova zemlja usvojila ovu kriptovalutu kao zakonsko sredstvo plaćanja.
Rudarska operacija, koju vodi državna energetska kompanija LaGeo SA de CV, uspela je generisati 0,00599179 bitcoina, ili oko 269 dolara, koristeći geotermalnu energiju iz vulkana, napisao je Bukele na Twitteru, prenosi Russia Today.

Ranije je predsednik Bukele na Twitteru podelio video zapis vladinih transportnih kontejnera koji nose rudare digitalne valute u energetsko postrojenje u džungli radi ugradnje od strane LaGeo tehničara.

Na teritoriju male centralnoameričke zemlje nalazi se 20 vulkana, a gotovo četvrtinu domaće proizvodnje energije generiše geotermalna energija.

U junu je kongres El Salvadora odobrio predloženo usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Tri meseca kasnije, predsednik Bukele objavio je da je njegova vlada kupila prvih 400 bitcoina, označavajući početak prvog svetskog usvajanja valute.

Kao deo uvođenja na nacionalnom nivou, vlada je dodala stotine bitcoina na svoj bilans stanja i pokrenula virtuelni novčanik pod nazivom Chivo, ili “cool” na španjolskom žargonu. Kripto-novčanik nudi transakcije bez naknade i omogućava brza prekogranična plaćanja, a svakom salvadorskom vlasniku računa poklonjeno je početnih 30 dolara digitalne imovine.

Tags
Back to top button