Poskupljenje naftnih derivata izvesno i u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Poskupljenje naftnih derivata izvesno i u Srbiji

Rastu cene svih energenata u svetu, a posebno gasa i nafte. Gas u Evropi nikada nije bio skuplji.
Samo od početka septembra je poskupeo gotovo 50 odsto. Posle dvomesečne stagnacije i cene sirove nafte od sredine prošle sedmice konstantno rastu – dostigle su crvenu liniju, barel košta 80 dolara.

Svako pomeranje na svetskom tržištu utiče na cene na našim pumpama. Poskupljenje derivata je izvesno, samo je pitanje kada će ga naftne kompanije primeniti. Ali ono što zabrinjava je što svetski analitičari najavljuju da bi barel uskoro mogao da košta i 90 dolara, piše RTS.

Nebojša Ćulum iz Srpske asocijacije za naftu i gas i stručni saradnik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije rekao je za RTS da je tržište nafte dugoročno nestabilno što se ilustruje od početka sedamdesetih godina do danas, cena nafte je oscilirala za po 30 posto u šestomesečnim periodima tačno 62 puta.

“Te fluktuacije se odražavuju nekada kao šteta za zemlje proizvođače, a nekada za zemlje potrošače”, rekao je Ćulum.

Prema njegovim rečima, prosečna cena nafte od početka 2021. godine do danas bila je oko 67 dolara, prethodne godine je bila 45 dolara.

Cene gasa stabilne

Ćulum kaže da su tri glavna razloga što je sada cena došla do 80 dolara – pad zaliha obaveznih rezervi sirove nafte u Americi, nisko stanje prirodnog gasa u evropskim podzemnim skladištima, koji se supstituišu naftnim derivatima. Treći važan parametar je jačanje američkog dolara, kao valute kojom se trguje sirovom naftom i prirodnim gasom.

“Ne mogu sa sigurnošću da odgovorim kada će doći do promene cena na pumpama. Ono što mogu da kažem je da je 26 posto proizvodnje domaće nafte iz domaće proizvodnje i da se ostatak uvozi i da se pored toga uvozi i milion tona derivata, što znači da je oko 80 odsto derivata iz uvoza i ovo će sigurno uticati na promenu cena”, objasnio je.

Kako kaže, taj momenat kada će se to desiti zavisi od trenutnog stanja zaliha kako nafte, tako i derivata koji su nabavljani po nižim cenama.

Evropu trese cenovna gasna groznica

Ćulum kaže da su cene rekordne, a razlog tome je nisko stanje prirodnog gasa u podzemnim skladištima Evrope. Dodaje da su kod nas cene gasa stabilne, a sadašnje visoke cene mogle bi da se odraze od sledeće godine.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button