EU i EBRD za energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

EU i EBRD za energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu

Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu uložilo je oko 45miliona evra u energetsku efikasnost, u izolaciju, toplotne pumpe, nove prozore i solarne panele zahvaljujući regionalnom GEFF (Green Economy Financing Facility) programu.

Ove investicije dovele su do smanjenja emisije CO2 za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila sa puteva.

Program za Zapadni Balkan ustanovila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz pomoć donatora i obezbeđuje specijalizovane kreditne linije fizičkim licima zajedno sa podsticajima za energetsku efikasnost koje finansira EU. Program kofinansiraju EU, Austrijsko ministarstvo finansija i donatori Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF).

Zahvaljujući uspehu programa obim ulaganja je povećan sa 85 miliona na 135 miliona evra, a rok se produžuje na 2022. godinu. Sredstva će biti plasirana kroz domaće finansijske institucije gde domaćinstva mogu aplicirati za sredstva. Nakon što se investicija realizuje EU daje povraćaj od 20 odsto vrednosti zajma i na ovaj način EU je uložila 27 miliona evra u program.

Tags
Back to top button