Još jedan krah kriptovaluta, usledila kaskadna reakcija i panični sell-off – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Još jedan krah kriptovaluta, usledila kaskadna reakcija i panični sell-off

Pre dva dana Bitcoin zabeležio još jedan drastičan pad vrednosti, a ništa bolje nisu prošle ni druge kriptovalute. Naime, kao i 7. septembra, dogodila se još jedna automatska likvidacija „overleveraged“ pozicija, u trgovanju derivatima. Bitcoin CME Gap je bio pozicioniran na 46.500 dolara, iako je vrednost najveće kriptovalute par dana pre iznosila između 47.500 i 49.000 dolara, piše mob.hr.

Jasno, s obzirom na prirodu derivata koji se prodaju na menjačnicama, sitne ribe željne brze zarade još jednom su zabeležile ogromne gubitke, koje se prema nekim procenama kreću oko 2 milijarde dolara. Ponovo je usledila kaskadna reakcija i panični sell-off, što je za sobom povuklo i druge kriptovalute.

Tako je Bitcoin s oko 49.000 dolara pao na 42.500, a ništa bolje nisu prošli ni altcoini, uz izuzetak Cosmosa (ATOM), koji je zabeležio najmanji pad. Naime, ovaj coin je u prethodnih mesec dana zabeležio rast od preko 100% i zahvaljujući kvalitetnim projektima, zaintrigirao mnogi broj kupaca. Uskoro je usledila korekcija i kupovanje dipova, pa je tako cena Bitcoina u trenutnu pisanja ovog teksta iznosila oko 43.900 dolara.

Istini za volju, još uvek je nejasno kako je u tako kratko vreme došlo do još jedne kaskadne reakcije koja je srušila cene kriptovaluta, no s obzirom na volatilnost i nedostatak regulacije, ovakvi događaji uopšte ne čude. Međutim, mnogi analitičari ovaj događaja povezuju s kolapsom kineskog tržišta nekretnina, posebno Evergrande grupe koja je doživjela oštar pad na berzi u Hong Kongu. Naime, iako se radi o krizi nekretnina unutar same Kine, obveznice Evergrande grupe prodaju se i na stranim tržištima, posebno američkom.

Tags
Back to top button