Koliko novca se može legalno uneti i izneti iz Srbije, a evo i gde završava zaplenjen – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Koliko novca se može legalno uneti i izneti iz Srbije, a evo i gde završava zaplenjen

Često se događa da srpski carinici zaplene neprijavljene veće količine strane valute.

Tako je nedavno, na graničnom prelazu Horgoš, mađarski državljanin sprečen da nelegalno prenese 140 hiljada neprijavljenih evra.

TV Prva je proveravala: koliko novca se može legalno uneti i izneti iz Srbije i gde završava zaplenjen novac?

Carinici na godišnjem nivou zaplene više od 20 miliona evra neprijavljenog novca. Maksimalan iznos koji možete uneti u Srbiju bez prijavljivanja je 10 hiljada evra, ali to švercere ne sprečava da novac kriju u jastucima, džepovima, pokretnim frižiderima i postavama automobila.

“Svaki iznos je dozvoljen, ali uz obavezu da se iznosi od 10.000 evra i više, u bilo kojoj valuti, moraju prijaviti prilikom prelaska carinske linije. Često je verovatni razlog taj što je novac stečen van nekih legalnih novčanih tokova. Najkraće rečeno – radom na crno”, rekao je koordinator za sprovođenje carinskih procedura u Upravi carine Slobodan Tomić.

Rad na crno je najbanalniji motiv za neprijavljivanje novca, ali često su poreklo i razlog prenošenja para mnogo opasniji.

“To je novac koji ima poreklo u krivičnim delima, kriminalnim radnjama i uglavnom je to intencija onih koji ne prijave novac, da bi sakrili njegovo poreklo. Terorizam se u 99,9 odsto finansira upravo iz tih crnih fondova, odnosno iz crnog porekla i crnog kretanja novca. Potom se koristi za kupovinu narkotika, oružja, za izvršavanje krivičnih dela, uglavnom se koristi za finansiranje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa”, naveo je za TV Prva profesor na fakultetu za bezbednost “Konstantin Veliki” Ratomir Antonović.

Ukoliko kod sebe imate više od dozvoljenog iznosa neophodno ga je prijaviti. Sve što treba da uradite jeste da popunite obrazac koji je u skladu sa propisima EU.

“Postoji u njemu rubrika koja se odnosi na poreklo novca gde treba napisati kako je stečen i rubrika koja govori o tome gde je namenjen”, objasnio je Slobodan Tomić.

Nisu retke zaplene stotina hiljada evra, pa se postavljaju pitanja: šta se tada dešava sa onima koji su uhvaćeni, ali i gde taj novac kasnije ide?

“Prekršajno se odgovara, a ako se utvrdi da je novac poreklom iz kriminalne radnje ide, onda se pokreće i krivični postupak”, kazao je Antonović

Tomić pojašnjava da sve ono što stranka ne “odbrani” u postupku i što ostane kao izrečena zaštitna mera oduzimanja novca postaje prihod budžeta Republike Srbije.

Limit od 10 hiljada evra odnosi se na gotovinu, čekove, menice i novčane uputnice.

Kako kažu iz Carinske uprave, ukoliko novac prijavite na vreme, carinicima neće biti teško da umesto vas popune obrazac o poreklu.

Tags
Back to top button