Prva Rimčeva firma koja bi mogla da dobije novog vlasnika: “Razgovara se s tri ulagača” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Prva Rimčeva firma koja bi mogla da dobije novog vlasnika: “Razgovara se s tri ulagača”

Greyp Bikes mogao bi da postane prva firma Mate Rimca koja će dobiti novog većinskog vlasnika.

Proizvođač najnaprednijeg električnog bicikla na svetu time bi ušao u sastav neke grupacije.

O kojoj se kompaniji ili korporaciji radi, nije poznato. No, pregovori su u toku i jedna od pretpostavki da se uspešno zaključe je da mali deoničari Greypa, koji su to postali pre dve godine kupovinom tokena (ETO) na Neufundu, izađu iz vlasničke strukture. Ta grupacija želi da otkupi i njihov udeo. Sažetak je to predloga koji su dobili mali deoničari te Rimčeve firme, a koji je u posljednjih desetak dana podigao dosta prašine u investicionim krugovima.

Iz Greypa je Jutarnji list tada saznao da firma nije u sastavu Rimac grupe. Naime, krajem 2013. godine Rimac automobili objavili su saopštenje za javnost u kojem navode da lansiraju Greyp Bikes. U pravilu su se investicije, koje su išle u Rimac automobile, slivale i u Greyp pa su tako pojedinačno najveći suvlasnici tog proizvođača bicikala, uz Mate Rimca i Adriana Mudrog, redom Camel grupa, Porsche Engineering Group i China Dynamics. Stoga nije bilo malo iznenađenje kad su doznali da Greyp nije u sastavu grupe u kojoj su sada i Bugatti i Rimac automobili i Rimac Technology.

Uz to, u Greypu su im tada potvrdili da njihovi suvlasnici razgovaraju s tri potencijalna investitora. Naveli su da ne mogu otkriti o kome se radi zbog ugovora o poverljivosti i stoga što ti pregovori još uvek traju. Istakli su pritom da im je cilj osigurati kapital za dalji rast kompanije. No, sad je jasno da bi novo ulaganje ujedno moglo biti povezano i s prodajom firme novom vlasniku, piše list.

Krešimir Hlede, operativno prvi čovek Greyp Bikesa, kako saznaje Jutarnji, upravo je to naveo u obraćanju malim deoničarima dan pre zaključivanja glasanja na Neufundu.

“Razgovara se s tri ulagača. Dva žele samo da dokapitalizuju kompaniju, ali jedan je zainteresovan za dokapitalizaciju i kupovinu većinskog udela”, pojasnio je Hlede malim deoničarima razlog zašto su na Neufundu dobili predlog da nemačka firma Smart Zero, preko koje imaju udeo u Greypu, izađe iz vlasničke strukture hrvatskog proizvođača bicikala.

Tags
Back to top button