Kreću subvencije za solarne panele: Sutra prvi javni poziv – 50 odsto novca stiže od države – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kreću subvencije za solarne panele: Sutra prvi javni poziv – 50 odsto novca stiže od države

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovih rekla je da će danas biti raspisan prvi javni poziv za subvencionisanje građana za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije a da se prvi ugovori mogu očekivati za mesec dana.

Ona je objasnila da se će se program sprovoditi po istom modelu kao i javni poziv za zamenu stolarije.

“Što znači da 50 odsto novca obezbedjuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami gradjani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, gradjani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, rekla je ona.

Najavila je da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

“Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, poručila je ona.

Tags
Back to top button