Matijević kupio još 10 fabrika: Sada ima ubedljivo najviše zemlje u Srbiji i potpuno novu strategiju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Matijević kupio još 10 fabrika: Sada ima ubedljivo najviše zemlje u Srbiji i potpuno novu strategiju

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa, kupovinom većinslog paketa “Mitron grupe” iz Vrbasa,svoje poslovno carstvo, koje je do juče brojalo nešto više od 70 firmi, proširio je za još deset, koliko je bilo pod okriljem ove kompanije, među kojima su i fabrika ulja “Banat” i poljoprivredno gazdinstvo “Sava Kovačević”.

Ovom kupovinom,u njegovo vlasništvo su došli i mlin „Mirotin Tisa“ iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ iz Lukinog Sela, mlekara „Dana”, „Agrovojvodina komercservis“ iz Novog Sada, kao i preduzeće „Agrimaks“ iz Vrbasa. Uz to, on od juče gazduje i kompanijama „Mirotin energo“, „Mirotin vet“, „Mirotin invest“ iz Vrbasa, ali i „Mirotin Crna Gora“ iz Podgorice.

Drugim rečima ovom transakcijom Matijević je postao verovatno vlasnik najvećeg broja firmi ali sa njom je učvrstio i prvo mesto na listi srpskih veleposednika jer je svojih 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, uvećao za još 4000. Toliko se u katastru do juče vodilo na poljoprivredno gazdinstvo “Savo Kovačević”. Ako se tome doda i oko 2.500 hektara u Hrvatskoj, to mu otvara vrata da svoju do sada lokalnu titulu”srpski kralj mesa” zameni novom i većom, a to je “balkanski kralj oranica”, piše “Blic Biznis”.

Pošto poslednjih godina ulaže i u nekretnine i hotelijerstvo, neizvesno je da li će i tim oblastima poneti neko laskavo priznanje ali ono što je izvesno, to je da ovde nije kraj ulaganjima Petra Matijevića jer, kako sam kaže “voli igru velikih brojeva i kada radi, radi na veliko”.Viziju tog velikog , kako sam priča, je stvorio još kao dečak, kada je shvatio da bi njegovi potencijali bili daleko veći da ima i veće krdo životinja. U to vreme ih je imao samo dve.

Pošto mu je to krdo danas mnogo veće, na godišnjem nivou broji oko 100.000 tovnih svinja , 5.000 komada tovne junadi i 7.000.000 tovnih pilića,čini se da “igru velikih brojki” sada preusmerava na hektare oranica, odnosno poljoprivredu.

Da je to tako potvrđuje i njegov sin Zoran Matijević za “Blic Biznis”, koji navodi da je upravo zbog toga i kupljena kompanija “Mitron grupe” iz Vrbasa. Ne želi da otkrije koliko je novca za nju izdvojeno ali navodi da je to jedno od najznačajnijih ulaganja ove kompanije.

“Otac uživa da se bavi velikim brojkama i strateškim planiranjem. Deo tog njegovog strateškog planiranja je davanje primata poljoprivredi, koja se pokazala kao naša najisplativija investicija, zbog čega smo i kupili “Mitron grupu”. Pregovarali smo oko tog posla dve godine a u jednom trenutku je sve bilo zaustavljeno ali smo razgovore obnovili pre četiri meseca i ovih dana uspešno okončali. Najvrednije od ove kupovine je poloprivredni kombinat “Savo Kovačević” koji ima 4000 hektara poljopriovrednog zemljišta i to prve i druge klase. Ono po kvalitetu ne samo što je najbolje u Vojvodini već i ovom delu Evrope, a 90 posto je pod sistemima za navodnjavanje. Poseduje i farmu krava i biogasno postrojenje iz koga se dobija struja”, navodi Matijević.

On dodaje da značaj ove transakcije upotpunjuje i fabrika ulja „Banat“ u Novoj Crnji.

“Uljara ima kapacoitet prerade 100.000 tona uljarica na godišnjem nivou. Mi sa naših 40.000 hektara koje obrađujemo, imamo 35 do 40 posto sirovina za njene kapacitete. Sve u svemu, mi smo se opredelili za tri oblasti razvoja, to su poljoprivreda, industrija mesa i nekretnine i hotelijerstvo. Mislimo da poljoprivreda u Srbiji ima najveći potencijal ali i na globalnom nivou jer uljarice,žitarice koje proizvodimo su berzanska roba i na kojoj se postižu značajni finansijski efekti i zato je naš prioritet”, objašnjava Matijević.

Ako je suditi po ovim najavama mlađeg Matijevića, poslovno carstvo ove porodice će se i dalje uvećavati. Na pitanje da li će i narednih meseci nastaviti sa kupovinom novih preduzeća on ne odgovara direktno.

“To se ne zna ali mi u svakom momentu imamo u opciji pet,šest projekata čije potencijale analiziramo i ako imamo novca mi ulažemo u ono što nam je u tom trenutku interesantno”, kaže Matijević.

Inače, sredinom avgusta novosadska kompanioja Mat real Estate u vlasništvu Petra Matijevića kupila je i zrenjaninsku fabriku Radijator AD i to za 414,8 miliona dinara. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište, sve to na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta. Krajem juna, Matijević je kupio i autobusku stanicu preduzeća ATP Vojvodina po ceni od 2,23 mil EUR.

“ATP smo povoljno kupili i deo njenog prostora iskoristićšemo da napravimo prodajni salon za našu poljoprivrednu mehanizaciju koju proizvodimo. Pored toga i Hrvatska je segment našeg delovanja u poljoprivredi pa će mo nastaviti da pratimo dešavanja i na tom tržištu”, kaže Matijević.

Tags
Back to top button