“Dafina nas je naučila da od štednje ne možemo da zaradimo” – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaSLIDERSVE VESTI

“Dafina nas je naučila da od štednje ne možemo da zaradimo”

Dinarska štednja je u prethodnih devet godina povećana gotovo šest puta.

Da li to znači da je ispatljivija ili građani samo više veruju domaćoj valuti? Koliko se kamate razlikuju od banke do banke i da li novac ipak više čuvamo u slamaricama? To su neka od pitanja koja je Televizija Prva danas postavila Dušanu Uzelcu, uredniku portala Kamatica.

“Kada je u pitanju dinar, kvalitetna stabilnost dinara je ono što je najbitnije prilikom izbora valute u kojoj se štedi. Druga stvar je to što postoji regulativa koja ga je stimulisala, odnosno regulativa koja destimuliše deviznu štednju, a to je konkretno porez. Kada štedite u devizama i dižete kamatu, morate platiti porez u visini od 15 odsto, dok je dinarska štednja oslobođena tog poreza”, kaže Uzelac.

“Tako se i deli štednja – na namensku gde odvajamo sa strane za neku konkretnu potrebu i onu štednju koja predstavlja samo uzdržavanje od potrošnje, u smislu ‘Ne moram da potrošim sve, neka stoji malo na gomili’. Mi malo stvari ovde možemo da kupimo za evre, čak i kod nekretnina transakciju moramo odraditi u dinarima i učešće bi trebalo da se uplati u dinarima. Tako, ako je u pitanju namenska štednja za stambeni kredit – onda su dinari pravi izbor”, ocenjuje.

Prema njegovom mišljenju, nema razloga da se novac čuva kod kuće.

“Banka je već dovoljno dostupna, vi imate banke koje vam mogu i u slučaju deviza pružiti dostupnost na bankomatima. Imali smo lošiji period kad su građani više verovali svojim slamaricama, nego institucijama. Sve je to rešeno, dinar pokazuje da je na stabilnim nogama”, poručuje Uzelac.

Upitan je i da li onda štednja u slamarici predstavlja gubitak u odnosu na onu u banci.

“I Dafina nas je naučila da od štednje ne možemo da zaradimo – to je ono što je bila zabluda tada. Štednja u banci je namenjena isključivo održavanju vrednosti novca, zato što na njega utiče inflacija. Inflacija je neizbežni faktor svakog finansijskog sistema i ako mi držimo 100.000 dinara u slamarici, tih 100.000 dinara će za godinu dana vredeti manje – zato je pametno dati to u banku, koja će vam, opet, dati kamatu koja je blago viša od te inflacije, odnosno ona će neutralisati uticaj inflacije”, pojašnjava.

B92

Tags
Back to top button