Za podršku investitorima dato 900 miliona, dobijeno 5 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Za podršku investitorima dato 900 miliona, dobijeno 5 milijardi evra

Za 15 i po godina, od kada je počela podrška države domaćim i stranim investitorima za projekte i zapošljavanje u Srbiji, iz budžeta je izdvojeno nešto više od 900 miliona evra, dok je vrednost ukupnih investicija oko pet milijardi evra.

To je pokazala analiza opravdanosti podsticaja investitora koju je uradilo Ministarstvo privrede, a u kojoj se, između ostalog, navodi i da je Ministarstvo zaključilo 342 ugovora o dodeli sredstava sa kompanijama i da je otvoreno oko 100.000 radnih mesta.

Kriterijumi za dodelu podsticaja i određivanje visine sredstava jesu visina investicije i broj novih zaposlenih na neodređeno vreme, visina bruto zarade na koju se korisnik obaveže, stepen razvijenosti lokalne samouprave i drugi.

Iz Ministarstva za Tanjug objašnjavaju da se podsticajna politika sprovodi u skladu sa pravilima Evropske unije i da su pravila strogo i jasno postavljena, kao i uslovi pod kojima privrednici mogu da dobiju državnu pomoć.

Dodaju da se tu ne radi smo o finansijskim podsticajima, već o čitavom nizu različitih oblika podrške, zbog kojih su, kako navode iz Ministarstva, mnoge kompanije odabrale Srbiju kao destinaciju za ulaganje, pored ukupne stabilnosti u zemlji.

Srbija se, kažu iz Ministarstva, zahvaljujući ekonomskim reformama, pozicionirala kao jedna od najznačajnijih investicionih destinacija centralne i istočne Evrope, stabilnog poslovnog okruženja, s prepoznatljivim i privlačnim investicionim ambijentom.

Stvaranju uslova za unapređenje poslovne klime doprinelo je, kako navode, donošenje Zakon o ulaganjima koji je izjednačio domaće i strane investitore u pogledu prava i obaveza, kao i zaključivanje bilateralnih investicionih sporazuma koje je Srbija potpisala sa drugim državama.

Na pitanje da li imaju saznanja o zatvaranju drugih fabrika sem Geoksa, iz Ministarstva privrede navode da nijedna druga fabrika, čak i u godini kovida, nije zatvorila svoj pogon, već su, dodaju, svi započeti projekti najavili nastavak i nove investicije.

Iz Ministarstva kažu i da postoji više od 40 reinvesticija, a radi se, objašnjavaju, o kompanijama koje su završila obe faze projekta, a koje su započele nove investicione cikluse i projekte, jer je menadžment tih kompanija prepoznao Srbiju kao dobro i sigurno investiciono okruženje.

Politika

Tags
Back to top button