Plate u javnom sektoru za 100 evra veće nego kod privatnika – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Plate u javnom sektoru za 100 evra veće nego kod privatnika

Plate kod više od 600.000 zaposlenih u javnom sektoru tačno su za 100 evra veće nego kod onih koji rade kod privatnika. Iznose 73.277 dinara, naspram 61.529 kolika je prosečna zarada u privatnom sektoru (podaci RZS-a iz maja ove godine). Najteže je svakako onima koji rade kod preduzetnika – njihov „prosek” je 33.358 dinara, što je gotovo polovina od zvaničnog. Ima i onih koji su još manje plaćeni, a koji rade na crno, u neformalnom sektoru.

Predsednik Srbije je ipak nedavno najavio da će početkom naredne godine doći do ponovnog povećanja zarada u javnom sektoru, a uveren je i da će dobrim delom to pratiti i privatni sektor. Shodno tome, nameće se pitanje da li veće plate u javnom sektoru mogu da donesu povišice i kod privatnika?

Ekonomski analitičar Ljubomir Madžar podseća da su zarade u javnom sektoru uvek rasle brže nego što je trebalo, čak i da je njihova stopa rasta bila i dva i po puta veća od stope rasta BDP-a.

“To je hronična slabost naše politike, takozvano pumpanje plata bez pravog oslonca u odgovarajućem rastu BDP-a. Jer, te zarade su ionako u javnom sektoru za oko 30 odsto veće nego u realnom sektoru, čak i kada se uzme u obzir razlika u kvalifikacionoj strukturi”, naglašava Madžar i dodaje da je druga negativna stvar te priče što taj rast plata koje se isplaćuju iz državnog budžeta povlači povećanje u privatnom sektoru, koje ipak ne može da ih prati u stopu.

“Ipak, zarade u privatnom sektoru rastu brže nego što bi rasle kada bi se plate u javnom sektoru održavale na nekom ekonomski celishodnom nivou. A uopšteno govoreći, zarade u javnom sektoru, jedna su od najvećih slabosti naše sveukupne fiskalne politike. Sem toga, one su dobrim delom povezane i sa izbornim procesima, vlast ih obavezno povećava pred izbore, pa je to jedan od načina da se prikupljaju glasovi o trošku poreskih obveznika cele zemlje”, uveren je Madžar.

Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u maju ove godine bila je 65.025 dinara, dok prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), polovina zaposlenih u Srbiji zarađuje najviše do 46.869 dinara. Polovina prebacuje taj iznos. Minimalna zarada za ovu godinu iznosi oko 32.000 dinara, a kako podseća Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, plate u privatnom sektoru mogu da porastu samo na osnovu povećanja minimalca.

“Poslodavci su ipak ti koji sami odlučuju o visini zarada imajući u vidu da u realnom sektoru nema granskih kolektivnih ugovora između poslodavačkih organizacija i reprezentativnih sindikata koji bi odredili koliko ko, i u kojem sektoru rada, treba da ima primanja. Toga sada nema, pa tako nema ni sindikalne borbe za neka važna pitanja, a jedno od njih je i pitanje zarada. Ipak, u privatnom sektoru radi oko milion i po ljudi”, navodi Vuković, podsećajući da sadašnji zakon omogućava samo pojedinačno rešavanje tog problema, na nivou samog preduzeća.

Politika

Tags
Back to top button