IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
To je vid podrške IFC-a klimatskom finansiranju u Rumuniji i Srbiji sa ciljem podsticanja održivog rasta, najavio je IFC.

IFC ulaže 42,5 miliona evra u zelene obveznice koje je emitovala kompanija CTP N.V. (CTP), u vrednosti od 500 miliona evra. CTP je evropska kompanija koja poseduje i gradi industrijske i logističke objekte i koja pridaje veliki značaj održivosti.

CTP je izdala zelene obveznice u okviru Programa srednjoročnih evro obveznica u iznosu od četiri milijarde evra (Euro Medium Term Note program) koje su uvrštene na tržište berze Euronext u Dablinu za finansiranje izgradnje zelenih objekata i promovisanje modela koji odlikuje rast sa niskim udelom ugljen-dioksida i klimatska otpornost, navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno Tanjugu.

IFC, kroz ovo ulaganje, promoviše energetski efikasan sektor zgradarstva, podstiče veću održivost tržišta i doprinosi rešavanju pitanja klimatskih promena u Srbiji i Rumuniji.

Kako je navedeno, izgradnja energetski efikasne komercijalne i poslovne infrastrukture je od suštinskog značaja za suočavanje sa izazovima klimatskih promena.

Kao odgovor na to, CTP će prihod od investicije IFC-a iskoristiti za razvoj održivih, sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih objekata u Rumuniji i Srbiji.

Pored podrške najvišim ekološkim CTP standardima za komercijalne objekte u Rumuniji i Srbiji, IFC će pomoći CTP-u da poboljša korporativno upravljanje i optimizira svoju politiku održivosti, kao i da ostvari plan da do kraja 2021. godine u svojim aktivnostima ne emituje ugljen-dioksid.

„CTP pozdravlja odluku IFC-a da investira u naše zelene obveznice. Rumunija i Srbija su važna tržišta za CTP. Naš cilj da CTP zauzme vodeću tržišnu poziciju i bude predvodnik po održivosti u sektoru izgradnje industrijskih i logističkih objekata na ovim tržištima, u potpunosti je usklađen sa razvojnim ciljevima IFC-a. Postignuta je odlična dobitna kombinacija za oba partnera“, rekao je direktor za odnose sa investitorima CTP-a Jan-Evert Post.

Takođe, kada su u pitanju ESG kriterijumi – životna sredina, društvo i upravljanje, CTP nastavlja da bude predvodnik u sektoru logistike i industrijskih objekata u Evropi.

IFC navodi da je Rumunija most preko koga se odvija trgovinska razmena između Istočne Evrope i ostatka Evropske unije.

Ova zemlja je takođe važan logistički centar za Bugarsku i Moldaviju, zbog blizine i niskih troškova transporta.

Srbija, sa druge strane, ima značajan razvojni potencijal da postane industrijsko i logističko čvorište, zahvaljujući svom geografskom položaju, transportnoj infrastrukturi i konkurentnim troškovima radne snage, uključujući kvalifikovanu, višejezičnu i tehnički pismenu radnu snagu, navodi se u saopštenju.

Zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope dobro su pozicionirane da privuku sveže proizvodne investicije privatnog sektora, a globalni lanci vrednosti pokazuju sve veće interesovanje za zelene industrijske zgrade i klimatski pametnu logistiku“, rekao je regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Ari Naim.

Ovom inicijativom želimo da pružimo podršku dobrim praksama održivosti, kao i tržištu zelenih obveznica, koje predstavlja ključni instrument za finansiranje zelenog oporavka, dodao je on.

Krajem juna 2021. godine, IFC-ov portfolio investicija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, iznosio je 2,474 milijarde dolara uloženih u brojne sektore, uključujući jačanje i diversifikaciju finansijskih institucija, infrastrukturu, sektor komercijalnih objekata i maloprodaje, kao i razvoj privatnog kapitala i fondova rizičnog kapitala.

Tags
Back to top button