Loši izbori: Kako je Medžik Džonson ostao bez 5 mlrd dolara i Nike ugovora – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Loši izbori: Kako je Medžik Džonson ostao bez 5 mlrd dolara i Nike ugovora

„Sve što u životu imamo je rezultat izbora koje smo napravili. Na kraju dana, svi se nadamo da su ti izbori bili pravi.“

Ovaj citat je jedna od biznis lekcija iz TV serija koje svake nedelje izbacujemo na našim društvenim mrežama, a ovaj je izrekao Foks Molder u seriji ’Dosije Iks’.

Ono što je jedan od najboljih košarkaša u istoriji ove igre Irvin Medžik Džonson mogao imati danas je 5 milijardi dolara. A nema, zato što je u jednom momentu svoje karijere napravio loš izbor.

Fil Najt i njegova ponuda

Taj loš izbor opisuje nam šesta epizoda HBO serije ’Doba pobeda: Uspon dinastije Lejkersa’ koja se ovih dana emituje. U svojoj ’ruki’ sezoni Medžika su opkolili proizvođači sportske opreme. Pogotovo patika. Među onima koji su mu prišli bili su i Converse i Nike. Converse je ponudio novac – 100.000 dolara. Nike je imao zanimljiviju ponudu. Osnivač Fil Najt mu je ponudio jedan dolar po prodatoj patici kao i deonice tada mlade kompanije. Medžik je izabrao Converse.

Ono što serija potencira je da su deonice kompanije Nike tada vredele 0,18 dolara, danas vrede oko 134 dolara. Sada bi čuvenom košarkašu imovina samo od Nike-a bila vrednija za 5,2 milijarde dolara.

Medžik: ‘Kakvu grešku sam napravio’

U emisiji kod Elen Dedženeris, Medžik je priznao:

„Ništa ja tada nisam znao o deonicama – čoveče kakvu grešku sam napravio. I dalje me to proganja.“

Džonson je iz ugovora sa Converse-om izašao tek 12 godina kasnije objasnivši da nikad nije bio srećan tim ugovorom i tom kompanijom.

HBO-ova serija ’Doba pobeda: Uspon dinastije Lejkersa’ beleži profesionalni i lični život Los Anđeles Lejkersa iz 1980-tih, jedne od najboljih i najcenjenijih sportskih dinastija, tima koji je obeležio svoje doba i na terenu i van njega. U glavnim ulogama su Džon S. Rajli, Džejson Klark, Adrijen Brodi, Kvinsi Isaija, Sali Fild, Džejson Sigel i drugi, a nova epizoda dostupna je svakog ponedeljka na HBO kanalu i njegovim platformama OD i Max.

Izvor: Bonitet.com

Tags
Back to top button