Holandska neo-banka Bunq uzela investiciju od 228 miliona dolara, vrednost kompanije sada 1,9 milijardi dolara – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEFinTechINOSTRANE BANKEINOVACIJESVE VESTI

Holandska neo-banka Bunq uzela investiciju od 228 miliona dolara, vrednost kompanije sada 1,9 milijardi dolara

Holandski Bunq, neo-banka sa sedištem u Amsterdamu, uzela je novu investiciju od 228 miliona dolara (193 miliona evra), što je najveća investicija Serije A za neki evropski fintech. Vrednost startapa sada iznosi 1,9 milijardi dolara, a nova sredstva biće iskorišćena za akvizicije manjih kompanija kako bi se podstakao rast startapa.

Neo-banke (tzv. banke izazivači ili challenger banks) su institucije koje obezbeđuju upravljanje računima, pripejd debitne kartice i neki oblik štednje bez tradicionalnog pristupa. Odnosno, ne postoje ogranci banke i procesi se odvijaju pomoću mobilnih telefona i interneta.

Novu rundu finansiranja vodila je firma Pollen Street Capital. Bunq već nekoliko godina samostalno finansira osnivač i generalni direktor, koji je i u ovoj rundi finansiranja učestvovao sa 29,5 miliona dolara, dok je ostatak finansiranja došao od firme Pollen Street Capital. Kao deo dogovora, Bunq takođe preuzima Capitalflow Group, irsku kompaniju za pozajmljivanje novca koja je prethodno bila u vlasništvu firme Pollen Street Capital.

Fintech sektor u Evropi i drugde nastavlja da beleži dobre rezultate. Poslednjih nedelja i meseci, nekoliko fintech startapa uzelo je značajne investicije, kao što je Startit Dnevnik pisao. U Srbiji je Poštanska štedionica nedavno akvizirala MTS banku, što svedoči o potencijalu i ukazuje na razvoj domaćeg fintech-a.

Izvor: Tech Crunch

Tags
Back to top button