EU osniva novu agenciju za sprečavanje pranja novca – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU osniva novu agenciju za sprečavanje pranja novca

Evropska unija planira da formira nadzorni organ za sprečavanje pranja novca zbog nekoliko skandala sa bankama pre pandemije. Uprava za sprečavanje pranja novca (AMLA), nova agencija EU, biće “centralno mesto“ ažuriranog regulatornog sistema koji uključuje i nacionalne vlasti, navedeno u je u draftu dokumenta Evropske komisije.

“Pranje novca, finansiranje terorizma i organizovani kriminal i dalje su značajni problemi kojima bi se trebalo pozabaviti na nivou Unije“, prenosi EU Observer, pozivajući se na Reuters koji je imao uvid u nacrt dokumenta EK. AMLA treba da donosi operativne odluke o rizičnim kompanijama.

“Direktnim nadzorom i donošenjem odluka prema nekim od najrizičnijih subjekata prekograničnog finansijskog sektora, nadležni organ (AMLA) neposredno će doprineti sprečavanju slučajeva pranja novca i finansiranja terorizma“, stoji u nacrtu. AMLA bi takođe trebalo da nadgleda nacionalne regulatore kako bi bila sigurna da oni obavljaju svoj posao.

AMLA će koordinirati nacionalne nadzorne organe i pomagati im da povećaju efikasnost u sprovođenju jedinstvenog pravilnika osiguravajući homogene i visokokvalitetne nadzorne standarde, pristupe i metodologije za procenu rizika, navodi EK. Države članice EU moraće da usklade zakone protiv pranja novca da bi projekat mogao da funkcioniše.

Posebna obaveza država EU je usvajanje novih pravila o otkrivanju stvarnih vlasnika kriptovaluta. “Nedostatak takvih pravila ostavlja vlasnike kripto imovine izložene pranju novca i finansiranju terorizma, jer se tokovi ilegalnog novca mogu izvršiti prenošenjem kripto imovine“, saopštila je EK.

Prema pisanju portala Politico, EU je najzad priznala da ima problem sa pranjem novca. EU ima nekoliko slabih jurisdikcija koje deluju kao ulazne tačke ilegalnog novca u evropski bankarski sistem. Tu spadaju Austrija, baltičke države, Kipar. Luksemburg i Malta. Međutim, neke od vodećih holandskih, nemačkih, nordijskih i španskih banaka takođe su bile potresene skandalima pranja novca, a najveća afera otkrivena je 2018. godine kada je preko Danske Bank oprano 200 milijardi evra.

Evropska agencija za bankarstvo (EBA), regulator EU sa sedištem u Parizu (preseljena iz Londona posle Brexita), već ima jedinicu za sprečavanje pranja novca. Reč je ipak o samo 10 zvaničnika bez stvarnih ovlašćenja, čiju bi ulogu preuzela AMLA. Nacrt dokumenta o osnivanju AMLA trebalo bi da bude objavljen 20. jula nakon konačnih korekcija, a nova agencija trebalo bi da bude pokrenuta do 2026. godine, ukoliko se države članice EU budu usaglasile o predlogu.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button