UniCredit banka u Srbiji i EIB namenili 50 miliona evra za kredite malim i srednjim preduzećima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

UniCredit banka u Srbiji i EIB namenili 50 miliona evra za kredite malim i srednjim preduzećima

Evropska investiciona banka (EIB) i Unikredit banka Srbije (UCBS) potpisali su danas ugovor o zajmu vrednom do 50 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) i kompanija srednje tržišne kapitalizacije za efikasniji oporavak od kovida-19, saopštila je ta banka.

Zajam će, kako se navodi, pomoći kompanijama da prevaziđu finansijske poteškoće izazvane pandemijom, održe likvidnost i radna mesta.

Ovo je četvrta kreditna linija EIB-a za podršku srpskim kompanijama u okviru finansijskog paketa Tima Evrope za oporavak Zapadnog Balkana.

Uključujući nove zajmove potpisane danas, EIB-ova finansijska podrška za oporavak srpskih MSP od početka pandemije dostigla je 140 miliona evra.

“UCBS će ova sredstva staviti na raspolaganje srpskim MSP i kompanijama srednje tržišne kapitalizacije pogođenih krizom kovida-19 pod povoljnijim i pristupačnijim uslovima. Kompanije će moći da iskoriste sredstava EIB-a za finansiranje likvidnosti, obrtnih sredstava i srednjoročnih i dugoročnih investicija”, navodi se u saopštenju.

Potpredsednica EIB-a, odgovorna za Srbiju Ljiljana Pavlova rekla je da ta banka nastavlja da podržava rast i razvoj Srbije potpisivanjem ove značajne investicije.

“Posvećeni smo stvaranju preduslova za brži oporavak od kovida-19 i tranziciju ka otpornijoj, zelenijoj, održivijoj ekonomiji Srbije, sposobnoj da se uspešno takmiči na globalnim tržištima. Drago nam je da imamo partnere poput Unikredit banke koji su kadri da našu finansijsku podršku usmere direktno ka kompanijama u Srbiji, čime doprinosimo očuvanju radnih mesta i prihoda za hiljade ljudi”, rekla je Pavlova.

Direktorka za Istočnu Evropu Unkredit banke Teodora Petkova rekla je da tom inicijativom nastavljaju da posvećeno podržavaju razvoj lokalnih biznisa i ekonomija kako bi ubrzali oporavak od kovida-19.

“Ovo predstavlja još jedan konkretan korak ka obezbeđivanju stalnog priliva kapitala pogotovo za MSP, koja su jedan od glavnih stubova ekonomija Zapadnog Balkana, čime će moći da finansiraju obrtna sredstva i investicione programe”, rekla je Petkova.

Predsednica Izvršnog odbora UCBS Feza Tan rekla je da je kroz tu banku i Unikredit lizing do sada plasirano više od 95 miliona evra EIB-ovih finansijskih sredstava.

“Radujemo se plasiranju ovih sredstava za lokalne biznise. S obzirom da smo jedna od vodećih banaka na tržištu, imamo odgovornost i snagu da nastavimo da aktivno podržavamo oporavak i razvoj zemlje”, rekla je Tan.

Otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar ocenila je da su MSP oslonac ekonomije i da zato finansiraju tu oblast kako kroz bespovratna sredstava, tako i kroz krediti kreditne garancije.

“Svi napori EU da podrži MSP koja se bave inovacijama i tehnologijama, kao i drugim sektorima, na kraju će doprineti modernizaciji Srbije i rastu ekonomije, pogotovo kada su u pitanju biznisi pogođeni krizom kovida-19”, rekla je Norčič Štamcar.

EIB, kako se navodi, ima dobro uspostavljen odnos sa Unikredit bankom sa kojom je do danas sproveo nekoliko kreditnih linija u ukupnoj vrednosti od preko 150 miliona evra za finansiranje MSP i preduzeća srednje kapitalizacije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Poslednja saradnja potpisana 2020. godine predstavlja zajam za podsticaj društveno odgovornih praksi koji je prvi put uspostavljen za Srbiju. Ovaj inovativni tip finansiranja osmišljen je za kompanije koje žele da imaju pozitivan uticaj na svoju zajednicu kroz zapošljavanje i profesionalni razvoj ljudi iz osetljivih društvenih grupa.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button