Poskupljuju republičke takse – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Poskupljuju republičke takse

Sve republičke administrativne takse će od 1. jula biti skuplje – neke za 10, a neke i za 15.000 dinara.

Zahtevi i uverenja će umesto 320 biti 330 dinara, dok će žalba državnom organu koštati 490 umesto 480 dinara. Za overu svakog potpisa građani će morati da izdvoje 430 dinara, a za overu autentičnosti rukopisa 240 dinara. Zahtev za izdavanje dozvole za nošenje oružja će umesto 8.400 koštati 8.640 dinara, a onaj ko izgubi ili mu ukradu dozvolu, za njenu izradu će umesto 850 taksu plaćati 870 dinara.

Nove su i tarife za izdavanje svih vrsta vozačkih dozvola, a zahtevi će biti deset dinara skuplji, umesto 280 koštaće 290 dinara. Poskupljuju i sve takse za saobraćajne dozvole, pa će najjeftinija biti 210 dinara, koliko košta registraciona nalepnica, do 2.400 dinara, koliko je naknada za potvrdu.

Najveće takse će procenualno najviše i poskupeti, a jedna od njih se odnosi na „rešenje za koje je data prethodna saglasnost za unošenje naziva Srbija u poslovno ime privrednog subjekta“. Nju plaćaju firme koje žele u svoj naziv da stave ime države u kojoj posluju. Ona će sada umesto 529.300 koštati 544.120 dinara.

Svako ko bi danas hteo da mu gosti dolaze u pekaru ili restoran koji u nazivu ima „Srbiju“ ili da otvori fabriku u čijem nazivu će biti ime naše države, za to mora da plati republičku taksu veću od 4.500 evra! Ova taksa je u odnosu na njen iznos iz 2014. godine, kada je bila 465.110 dinara, poskupela za čak 79.000 dinara.

Zato se malo ko interesuje da stavi naziv svoje države u ime firme. Naime, u Agenciji za privredne registre kažu da tokom prošle godine nijedan preduzetnik nije stavio Srbiju u naziv firme, dok su to uradila samo tri pirvredna društva. Od početka ove godine, nijedan vlasnik kompanije nije imao ovakav zahtev.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da se po broju onih koji su poželeli da u naziv stave ime države u kojoj posluju vidi da su nadležni sa ovim nametom promašili i cilj i visinu takse.

„Ne znam da li i druge države to rade, ali kod nas je primetno da sve pokušavaju da nam naplate. Ta taksa je pravi parafiskalni namet, jer vlasnik firme ništa time ne dobija, hteo bi da promoviše svoju zemlju, a ona mu zauzvrat traži novac“, napominje Atanacković.

Izvor: Euronews/021.rs

Tags
Back to top button