Cena zlata opet kontinuirano raste – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cena zlata opet kontinuirano raste

Cena zlata je na putu najvećeg mesečnog porasta od jula prošle godine, podstaknuta inflacionim rizikom uoči objave ključnih podataka o američkom ekonomskom oporavku i slabljenjem vrednosti dolara.

Neki zvaničnici FED naveli su da se mogu očekivati pritisci na cene usled rasta potražnje, jer se ekonomija ponovo otvara. Indeks PCE koji FED koristi za procenu inflacije porastao je na 3,6 odsto, što je najveći rast od 2008. godine, prenosi Bloomberg.

Vrednost zlata nadoknadila je sve gubitke iz 2021. godine kao jedan od metala sa najboljim performansama u maju, usred znakova rastuće inflacije i potencijalno neujednačenog ekonomskog oporavka, zbog ponovnog širenja korona virusa u nekim zemljama.

Prema ocenama analitičara, maj je bio sjajan mesec za cenu zlata, zbog nešto slabije vrednosti dolara, nižih prinosa na obveznice i iznenađujuće velikog CPI, što je izazvalo inflatorni strah.

Cena zlata dostigla je prošle nedelje vrednost 1.912,76 dolara za uncu (31 gram), što je najviše od 8. januara. Cene srebra, paladijuma i platine takođe su porasle, a eksperti ocenjuju da predstoji njihovo dalje poskupljenje.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button