Bolokirani štedni ulozi 2,25 hiljada članova dobrovoljnog penzionog fonda “Penzija plus” Atlas Grupe – Bankar.rs
SVE VESTI

Bolokirani štedni ulozi 2,25 hiljada članova dobrovoljnog penzionog fonda “Penzija plus” Atlas Grupe

Štedni ulozi 2.250 članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mesecima su zarobljeni zbog neusaglašenih i konfliktnih odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima.

Zbog toga je blokirana imovina fonda Penzija plus, vredna nešto više od pola miliona evra.

Problem je nastao jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je lex specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda.

Štediše mesecima bezuspešno „obijaju pragove“ stečajne uprave Invest banke Montenegro (IBM) i Komisije za tržište kapitala, jer zakonodavci nisu mogli pretpostaviti da se imovina jednog privatnog penzionog fonda može naći u stečajnoj masi bankrotirane banke.

Štediša Penzije plus,V.B, koji očekuje da mu štednja konačno bude isplaćena, kazao je da je tri godine, zajedno sa suprugom, izdvajao novac u privatni penzioni fond.

„Davali su nam garancije da je taj fond nezavistan, a novac zaštićen u IBM-u. Sada prema tumačenjima drugog zakona kažu da to nije tako“, rekao je V.B.

Da bi se razrešila očigledna neusaglašenost odredbi dva važeća zakona, stečajni upravnik IBM-a, Milan Rakočević i predsednik Komisije za tržište kaitala, Zoran Đikanović, obratili su se na više državnih adresa.

Đikanović je kazao da se Komisija obratila i Vrhovnom sudu, da su u njoj svesni problema i da traže rešenje, koje još nemaju.

„Razgovarali smo i sa stečajnim upravnikom IBM-a i vrlo smo raspoloženi da nađemo rešenje“, naveo je Đikanović.

Rakočević je saopštio da stečajna uprava i Centralna banka (CBCG) od prvog dana pokušavaju da reše taj problem.

„Međutim, ni iz Vrhovnog suda, ni iz Ministarstva pravde, za sada, nismo dobili odgovor“, rekao je Rakočević.

IBM, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, bila je kastodi banka bivšeg društva za upravljanje (DZU) Atlas penzije i fonda Penzije plus. U banku je u januaru uveden stečaj, a novac uplaćivan u fond izdvojen je navodno iz stečajne mase.

DZU Atlas penzija je od nove godine u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rešenju Komisije za tržište kapitala, tako da su onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus.

Komisija je zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori kastodi račun.

Tags
Back to top button