Podrška Evropske investicione banke za mala i srednja preduzeća u Srbiji vredna 200 miliona evra – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Podrška Evropske investicione banke za mala i srednja preduzeća u Srbiji vredna 200 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova potpisali su finansijski ugovor kojim se pruža podrška za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, a u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19, saopšteno je iz Vlade. Mali je nakon potpisivanja ovog dokumenta naveo da je on vredan 200 miliona evra.

Ovaj novac će prema rečima ministra Malog biti plasiran preko Fonda za razvoj onim preduzećima koja još nisu dobila novac, kako bi se ublažile negativne posledice pandemije.

“Dakle, svako preduzeće koje se prijavilo da dobije pomoć preko Fonda za razvoj će taj novac preko ove kreditne linije i dobiti”, poručio je ministar.

On je naveo da će krediti biti plasirani pod veoma povoljnim uslovima, i precizirao da je 110 miliona evra namenjeno za obrtna sredstva, odnosno za pomoć za likvidnost, a 90 miliona evra za investicione aktivnosti, kupovinu i nabavku opreme, rast i razvoj preduzeća kako bi se dodatno umanjile negativne posledice pandemije.

Pavlova je, ističući značaj ugovora koji je potpisan, navela da je cilj da se pruži finansijska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, tako što će se očuvati njihova likvidnost, obrtni kapital i obezbediti njihov puni oporavak.

Tags
Back to top button