Ekonomija posle pandemije neće biti ista – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ekonomija posle pandemije neće biti ista

Globalna pandemija korona virusa deformisaće i ekonomsku sliku sveta, izjavila je danas urednica časopisa „Ekonometar“, Radojka Nikolić, na onlajn konferenciji u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Ona je ukazala da dodatni problem predstavljaju najave da će se pandemija korona virusa nastaviti u talasima i da će novi talasi uslediti do kraja godine, a tu su i najave novih opasnih virusa, prenosi Danas.

Sve to stvara veliku nesigurnost kod ljudi, koji prvo treba da brinu o svom zdravlja, pa onda o svom biznisu, naglasila je Radojka Nikolić.

Ona smatra da se država Srbija nije proslavila merama koje je preduzela za saniranje ekonomskih posledica epidemije. Većina mera koje su i druge države preduzimale bile su usmerene da se spreči eksplozija nezaposlenosti. Međutim, Radojka Nikolić ističe da je država definitivno morala da se opredeli za model smanjivanja poreza i doprinosa za preduzetnike, jer je taj model blagotvoran za razvoj preduzetništva i poslovanja, a na taj način se stimuliše i novo zapošljavanje.

Predsednik Saveta Fakuleta za ekonomiju, finansije i administraciju, Goran Pitić, naglasio je da nisu svi jednako pogođeni ovom epidemijom i da postoje biznisi koji će se relativno brzo oporaviti posle prestanka epidemije. On je dodao da će sigurno doći do promena u poslovanju, više će se raditi od kuće, digitalno poslovanje će dobiti na značaju. Pitić je pomenuo istraživanja koja pokazuju da 14 odsto kompanija u vremenima kriza i recesija ostvaruje bolje rezultate u odnosu na vreme pre krize.

Govoreći o merama Vlade Srbije, Pitić smatra da one nisu bile najoptimalnije.

On naglašava da su one trebalo da budu primenjene selektivno, u skladu sa intenzitetom štete koje su pojedini sektori privrede pretrpeli. Pitić smatra i da je mera o podeli 100 evra svakom punoletnom građaninu mogla da bude drugačije postavljena, jer Srbija nema problem na strani tražnje već na strani ponude.

Predsednik SAM, Dragoljub Damnjanović, istakao je da je utisak da mi dugo vremena nećemo živeti kao što smo živeli pre epidemije korona virusa. Tek posle vakcine, moći ćemo zaista da se opustimo.

On ističe da ćemo morati da naučimo da živimo u novim okolnostima, uz stroge zdravstvene uslove, da se nosi maska, drži distanca. Damnjanović kaže da će aktuelna kriza doprineti razvoju onlajn poslovanja, jer smo tokom ove epidemije videli sve dobre stvari ove vrste poslovanja.

Ovo vreme je pokazalo da firme koje imaju lokalizovanu proizvodnju imaju više šansi da prežive od firmi koje ima međunarodne lance snabdevanja iz više zemalja, koji lako mogu biti pokidani, naglasio je Damnjanović.

Tags
Back to top button