Američki BDP porastao rekordnih 33,1 odsto u trećem kvartalu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Američki BDP porastao rekordnih 33,1 odsto u trećem kvartalu

Američki bruto domaći proizvod (BDP) premašio je u trećem kvartalu rekordnih 33,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazale su prve procene Ministarstva trgovine.

To je najbrži rast američke privrede od 1947. godine, kada je vlada počela prikupljati podatke.

Na kvartalnom nivou najveća svetska privreda porasla je za 7,4 odsto, pokazuju prve procene Ministarstva trgovine.

U periodu od aprila do juna BDP je potonuo rekordnih 31,4 odsto na godišnjem nivou, a na devet odsto u odnosu na prva tri ovogodišnja meseca, jer je vlada naredila kompanijama da prekinu aktivnosti, a građanima da ostanu kod kuće.

Prve procene za treći kvartal svedoče da je privreda u velikoj meri nadoknadila ogromne gubitke zabeležene u jeku, prvog talasa pandemije korona virusa, piše SeeBiz, prenosi Tanjug.

Skok BDP-a u periodu od jula do septembra odražava, između ostalog, povećanje lične potrošnje na usluge, pre svega zdravstvene zaštite, dostave hrane i smeštaja.

Amerikanci su više trošili i na motorna vozila i delove, kao i na obuću i odeću, piše u izveštaju Ministarstva trgovine.

Teško će, ipak, ublažiti ljudsku tragediju izazvanu pandemijom korona virusa, s obzirom da su deseci miliona Amerikanaca i dalje bez posla, a više od 222.000 ljudi umrlo je od posledica zaraze korona virusom, prenosi Rojters.

Američki BDP i dalje je znatno slabiji nego što je bio pre pandemije a analitičari upozoravaju da napredak posustaje, budući da SAD ponovo beleži nagli rast broja novozaraženih.

Tags
Back to top button