Mikro, malim i srednjim firmama 450 miliona kao podrška – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Mikro, malim i srednjim firmama 450 miliona kao podrška

Ministarstvo privrede objavilo je javne pozive za tri programa podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu za koje je ukupno u ovoj godini opredeljeno 450 miliona dinara.
Javni pozivi otvoreni su dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Objavljeni su javni pozivi za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade, Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Ministarstvo je za program podrške ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju, a koji se prvi put sprovodi ove godine, opredelilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Kada je reč o početnicima u poslovanju opredeljeno je 150 miliona dinara bespovratnih sredstava, a kroz program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj.

Programe sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, a predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda.

Ministarstvo privrede podseća da je ranije pozvalo poslovne banke i lizing kompanije da se prijave za učešće u realizaciji Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2021. godini, za koji je opredeljeno 1,55 milijardi dinara bespovratnih sredstava.

Javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kompanije, traje do 19. februara, a po okončanju izbora partnera i potpisivanja ugovora, Ministarstvo će raspisati i javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button