Regionalni prvaci spremni za vreme posle epidemije – Bankar.rs
SVE VESTI

Regionalni prvaci spremni za vreme posle epidemije

Petrol i NLB Grupa su među kompanijama koje su nedavno obavile velike kupovine u regionu. Petrol je kupio hrvatski Croduk, a NLB Komercijalnu banku u Srbiji. To ih svrstava među regionalne šampione spremne za postkoronski period, jedna je od poruka ISR okruglog stola privrednika.

Prema rečima Blaža Brodnjaka, predsednika Upravnog odbora NLB, akvizicijom Komercijalne banke, NLB je dodatno ojačala svoju poziciju na njima najvažnijem tržištu izvan Slovenije. Podružnica NLB u Srbiji namerava da se za 18 meseci pripoji Komercijalnoj banci i tako dovrši operaciju na tržištu, što je za banku zanimljivo uglavnom zbog „ekonomskog pragmatizma“.

Brodnjak želi da se slovenačko predsedavanje Savetom Evropske unije iskoristi za rešavanje svih otvorenih pitanja, a NLB je posebno opterećena nasleđem bivše Ljubljanske banke.

U međuvremenu je Petrol kupio Croduk u Hrvatskoj i tako, prema objašnjenjima predsednice uprave Petrola Nade Drobna Popović dalje proširio svoje prisustvo na pomenutom tržištu.

Drobna Popović se dotakla i krize sa korona virusom i rekla da je Petrol među kompanijama kojima je korona zadala težak udarac, ali da očekuje oporavak u obliku slova V.

Spremne su i srpske kompanije

I druge kompanije u regionu morale su se prilagoditi krizi. Prema rečima generalnog direktora “Telekoma Srbija” Vladimira Lučića, Telekom Srbija se fokusira na nove izvore prihoda, uključujući ulaganje u serije za koje se nada da će uskoro biti dostupne u Sloveniji, nameravajući da svoje usluge prodaje u zapadnoj Evropi.

Kompanija Nectar, na čelu sa Nenadom Miščevićem, koja je pre devet godina kupila slovenački Fructal, u međuvremenu je čak povećala tržišni udeo na ključnim tržištima u Sloveniji i Srbiji tokom krize zbog epidemije, čemu je najviše doprineo prehrambeni segment, uključujući dobru prodaju voća i frutabel.

Predsednik upravnog odbora kompanije Coface PKZ, Sergej Simonti smatra da nije moguće tačno proceniti kako je zdravstvena kriza uticala na ekonomiju u regionu.

„Države su se toliko snažno umešale u upravljanje krizama da je teško odrediti stanje ekonomije“, objasnio je on.

Kako je rekao, učinak se, između ostalog, meri koliko se povećava broj bankrota, ali se to za sada ne vidi.

Vakcina je svetlo na kraju tunela

U Sloveniji smo brzo i efikasno odgovorili na probleme koje je donela epidemija, posebno merama za ograničavanje širenja virusa i pomoć privredi, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj na digitalnom događaju Instituta za strateška rešenja (ISR) o sistemskim i strukturnim izazovima jadranskog područja i ekonomskoj saradnji Srbije i Slovenije.

Kao što je rekao Šircelj, možemo govoriti o sektorskoj krizi, što znači da su neki sektori pogođeni više od drugih, posebno ističući turizam i transport.

„Kao rezultat toga, kako se oporavi ekonomija, ovim sektorima će biti data posebna briga“, najavio je on.

Rezimirao je do sada preduzete vladine mere za prevazilaženje zdravstvene krize i naveo naknadu za čekanje na posao kao jednu od najefikasnijih i finansijski izdašnih. Svaka kriza, prema ministrovim rečima, donosi i nove mogućnosti, sa posebnim pominjanjem digitalizacije. Prema njegovim rečima, ovo je sredstvo za uspostavljanje i održavanje veza, ne samo na privatnom nivou, već i na polju ekonomije i finansija.

Šircelj je optimista u pogledu budućnosti. „Važno je da imamo vakcinu. Ovim možemo videti svetlost na kraju tunela. Pitanje je samo koliko je dug put do svetlosti ili koliko vremena mora da prođe pre nego što dostignemo procenat vakcinacije koji će obezbediti siguran život “, naglasio je.

„Moramo biti svesni da budućnost neće biti planirana isključivo na nacionalnom nivou. Budućnost se planira na globalnom nivou, na evropskom nivou, a svi izazovi koji su sada pred nama prevazilaze nacionalne granice, tako da moramo raditi zajedno sa jednim ciljem – da donesemo korist ljudima i ekonomiji “, zaključio je on.

Izvor: Delo.si

Tags
Back to top button